MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Gruziński sos z orzechami włoskimi i czosnkiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Gruziński sos z orzechami włoskimi i czosnkiem

Dodaj do planów


Czas gotowania

15 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pikantne, aromatyczne, smaczne, do wielu dań! Sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem nadaje się do mięs i warzyw, do kebabów oraz jako sos do sałatek. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak oryginalne, że doda pikanterii każdemu daniu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 3

Porcje:

1.

Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5%. - 200 g

2.

Orzechy włoskie - 100 g

3.

Świeża bazylia - 100 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

61%

Tłuszcz

73г

🍚

15%

Węglowodany

18г

🥩

24%

Białko

28г

🔥

813

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem? Bardzo prosta! Zacznij od przygotowania wymaganych składników zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć zieloną bazylię. Z fioletem sos też będzie smaczny, ale już nie tak piękny kolor.Mam bazylię krzaczastą z drobnymi listkami. Ten sprzedawany jest w dużych hipermarketach. W smaku niczym nie różni się od zwykłej bazylii.Jogurt nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 6%.

Jak zrobić sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem? Bardzo prosta! Zacznij od przygotowania wymaganych składników zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć zieloną bazylię. Z fioletem sos też będzie smaczny, ale już nie tak piękny kolor.Mam bazylię krzaczastą z drobnymi listkami. Ten sprzedawany jest w dużych hipermarketach. W smaku niczym nie różni się od zwykłej bazylii.Jogurt nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 6%.
2

Krok 2

Orzechy włoskie można wstępnie podsuszyć na suchej patelni. Następnie posiekaj orzechy nożem na mniejsze kawałki.

Orzechy włoskie można wstępnie podsuszyć na suchej patelni. Następnie posiekaj orzechy nożem na mniejsze kawałki.
3

Krok 3

Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić świeży czosnek 1-2 łyżeczkami. wytrawny.Jeśli chcesz sos łagodniejszy w smaku, bez przypraw, nie musisz w ogóle dodawać czosnku.

Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić świeży czosnek 1-2 łyżeczkami. wytrawny.Jeśli chcesz sos łagodniejszy w smaku, bez przypraw, nie musisz w ogóle dodawać czosnku.
4

Krok 4

Orzechy włoskie włóż do miski blendera. Ubić na bardzo drobne okruchy. Zamiast stacjonarnego blendera można zastosować blender zanurzeniowy.

Orzechy włoskie włóż do miski blendera. Ubić na bardzo drobne okruchy. Zamiast stacjonarnego blendera można zastosować blender zanurzeniowy.
5

Krok 5

Do posiekanych orzechów dodać umytą bazylię i czosnek. Sól i pieprz mieszaninę. Ponownie ubić na gładką masę.Do sosu polecam również dodać przyprawę utskho-suneli. Dzięki temu sos jest niezwykle smaczny i aromatyczny.

Do posiekanych orzechów dodać umytą bazylię i czosnek. Sól i pieprz mieszaninę. Ponownie ubić na gładką masę.Do sosu polecam również dodać przyprawę utskho-suneli. Dzięki temu sos jest niezwykle smaczny i aromatyczny.
6

Krok 6

Dodajemy jogurt naturalny i ponownie wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolity, gładki sos, który jest średnio gęsty i płynny. Jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy, dodaj trochę więcej jogurtu.

Dodajemy jogurt naturalny i ponownie wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolity, gładki sos, który jest średnio gęsty i płynny. Jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy, dodaj trochę więcej jogurtu.
7

Krok 7

Sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem jest gotowy, można go podawać z pieczonym lub smażonym mięsem lub warzywami. A także jako dressing do różnych sałatek ze świeżych lub pieczonych warzyw. Sos podałam z pieczoną wieprzowiną. Bardzo smaczne! Smacznego!

Sos gruziński z orzechami włoskimi i czosnkiem jest gotowy, można go podawać z pieczonym lub smażonym mięsem lub warzywami. A także jako dressing do różnych sałatek ze świeżych lub pieczonych warzyw. Sos podałam z pieczoną wieprzowiną. Bardzo smaczne! Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone