@emilyozerova
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
40 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Odkryj soczyste i aromatyczne zapiekane jajka faszerowane, przygotowane z parmezanem, pomidorami i aromatycznymi ziołami. Idealne połączenie smaków, które zamieni zwykłe jajka w wykwintne danie!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Jajka - 8 szt.
Parmezan - 150 g
Krojone pomidory we własnym soku - 450 g
Słodka papryka - 1 szt.
Biała żarówka - 1 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Pietruszka - 1 pęczek
Masło - 2 łyżka
Sól - do smaku
Czarny pieprz - do smaku
musztarda Dijon - 1 łyżeczka
Krem 9% - 80 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
92г
🍚
Węglowodany
120г
🥩
Białko
79г
🔥
Kcal
Ugotuj jajka na twardo. Schłodzone jajka obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij żółtka. W misce rozgnieć widelcem żółtka, wymieszaj je z połową startego parmezanu, śmietanką, musztardą dijon, solą i czarnym pieprzem, aby stworzyć delikatne i aromatyczne nadzienie.
Napełnij połówki białek przygotowanym farszem, ostrożnie ułóż w żaroodpornym naczyniu, gotowym przyjąć tę kulinarną magię.
Oczyść cebulę, czosnek i paprykę, pokrój je w drobną kostkę. Na głębokiej patelni z grubym dnem podsmaż warzywa na średnim ogniu, aż zmiękną i lekko się zezłocą, około 3 minuty – niech uwolnią swój aromat.
Dodaj do patelni posiekane pomidory razem z sokiem, doprowadź masę do wrzenia i pozwól jej trochę odparować, aby sos stał się bardziej intensywny, około 2–3 minut.
Zalej faszerowane jajka aromatycznym sosem pomidorowym, posyp szczodrze pozostałym startym parmezanem i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż ser się roztopi i utworzy się apetyczna złocista skórka. Przed podaniem posyp świeżą posiekaną pietruszką, aby dodać potrawie wyrazistości i świeżości, podawaj na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku