@emilyozerova
Trudność: Łatwa
5 Porcje
0.0
Czas gotowania
50 min.
Porcje
5
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zanurz się w świat żywych smaków z dziecięcą zupą krem z dyni, która zachwyci nie tylko maluchy, ale i dorosłych. Rozkoszuj się bogatym smakiem i korzyściami płynącymi z warzyw i mięsa w tym kremowym i przytulnym daniu. Odkryj najlepszy sposób na nakarmienie nawet najbardziej wybrednego dziecka i ucieszenie całej rodziny!
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Filet z kurczaka - 400 g
Dynia - 600 g
Ziemniak - 300 g
Marchewka - 100 g
Woda - 1 l
Cebula cebulowa - 1 szt.
Masło - 1 łyżeczka
Nasiona dyni - 10 szt.
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
82г
🍚
Węglowodany
110г
🥩
Białko
145г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki. Opcjonalnie zupę można ugotować na bulionie warzywnym, ale z filetem z kurczaka będzie bardziej sycąca i treściwa. Zamień filet z kurczaka na indyka lub królika dla urozmaicenia.
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, zalej wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Nie zapomnij zebrać piany, aby bulion pozostał klarowny i apetyczny.
Do mięsa dodaj małą obraną cebulkę lub połowę dużej, posól trochę i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Następnie przecedź bulion, a cebulę wyrzuć.
Wyjmij mięso z kurczaka na talerz, a odcedzony bulion włóż z powrotem do garnka. Oczyszczoną marchew pokrój w kostkę i dodaj do bulionu, nadając mu słodyczy i aromatu.
Oczyść ziemniaki i dynię, pokrój je na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Dodaj je do garnka i, gdy się zagotuje, gotuj na średnim ogniu do miękkości warzyw, około 15 minut.
Umieść kawałki kurczaka i warzywa w misce blendera i zmiel do uzyskania konsystencji puree. Przełóż otrzymaną masę do garnka i dodaj bulion do uzyskania pożądanej gęstości. Nie bój się zamrozić pozostałego bulionu do przyszłych eksperymentów kulinarnych.
Podgrzej ponownie zupę krem do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj kawałek masła lub łyżkę oliwy z oliwek, dobrze wymieszaj i dopraw solą do smaku.
Oczyszczone pestki dyni upraż szybko na suchej patelni lub z niewielką ilością oleju. Podczas podawania udekoruj każdą porcję zupy z wierzchu kilkoma pestkami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku