PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
12 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Porcje
12
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ćwikła – ukraińska wielkanocna przekąska z buraków i chrzanu. Tradycyjnie podaje się ją do dań mięsnych na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ostra i aromatyczna przekąska doskonale dopełnia smak domowej pieczeni, kiełbasy, galarety, pieczonej kaczki lub kurczaka. Przygotowanie ćwikły jest szybkie i łatwe, wystarczy wcześniej przygotować buraki. Warzywa można ugotować do miękkości lub upiec w folii w piekarniku. Ta ostatnia opcja podoba mi się bardziej, pieczone buraki są bardziej soczyste i zdrowsze. Ostrość ćwikły można regulować według własnego gustu, dodając większą lub mniejszą ilość ostrego chrzanu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Buraczany - 750 g
Chrzan (korzeń) - 100 g
Sok cytrynowy - 25 ml
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
84г
🥩
Białko
15г
🔥
Kcal
Buraki umyj, zawiń w folię, przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut w zależności od wielkości korzeni. Buraki można również ugotować do miękkości.
Ostudź warzywa do temperatury pokojowej, obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce.
Pozostaw warzywa w temperaturze pokojowej na 30 minut, aby puściły sok. Następnie odcedź starte warzywa przez drobne sito, aby usunąć nadmiar soku.
Korzeń chrzanu dokładnie umyj, oczyść z ciemnej skórki.
Dodaj kawałki chrzanu do misy blendera.
Zetrzyj składniki na wiórki za pomocą blendera lub na małej tarce.
Dodaj starty chrzan do tartych warzyw. Dostosuj proporcję chrzanu do buraków według własnego gustu. Zamiast świeżego korzenia można użyć konserwowanego chrzanu bez dodatków.
Dodaj sól i cukier (można zastąpić miodem).
Wlej sok z cytryny lub taką samą ilość octu jabłkowego 6%.
Dokładnie wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż przekąskę do szklanego naczynia i szczelnie zamknij pokrywką. Wstaw ćwikłę do lodówki na 2 godziny, aby przekąska się przegryzła.
Wyrazistą ostrą ćwikłę podawaj do ulubionych dań mięsnych. Gotową przekąskę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.
Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku