PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
24 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pikantne, aromatyczne i niesamowicie smaczne! Pomidory faszerowane zieleniną i szybko gotującym się czosnkiem przypadną do gustu każdemu. To uniwersalna przekąska, którą przygotujesz w ciągu dnia. Nadzienie koperkowe z przyprawami sprawia, że jest lekko pikantne i niezwykle apetyczne.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Koperek zielony - 15 g
Mini pieprz - 5 g
Ziarna czarnego pieprzu - 6 szt.
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Liść laurowy - 2 szt.
Pomidory - do smaku
Ziarna czarnego pieprzu - do smaku
Czosnek - do smaku
Koper świeży - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
11г
🍚
Węglowodany
137г
🥩
Białko
42г
🔥
Kcal
Jak szybko zrobić pomidory nadziewane zieleniną i czosnkiem? Bardzo łatwe! Przygotuj produkty zgodnie z listą. Które pomidory lepiej wziąć? Sprężyste, dojrzałe pomidory są dobre, dobrze trzymają swój kształt i po skończeniu wyglądają bardzo apetycznie. Do przepisu użyłam 3 strąków ostrej papryczki chili, jeśli masz świeżą ostrą papryczkę, możesz jej użyć.
Przede wszystkim przygotuj solankę. Do małego rondla lub rondla wsypać sól, cukier i mieloną kolendrę. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu (mam pachnący).
Wlać 1 litr wody i podpalić. Doprowadzić do wrzenia, gdy sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, zdjąć rondelek z ognia.
Wlać ocet, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (około 40 stopni).
Od|z| pomidory, usuń ogony. Umyj pomidory i osusz je serwetkami.
Na każdym pomidorze wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, mniej więcej w połowie.
Obierz czosnek i umyj go.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do solenia pomidorów można użyć samego koperku lub wziąć mieszankę świeżych ziół z pietruszki, bazylii i kolendry.
Zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub przepuścić go przez prasę. Dodaj do zieleniny.
Dokładnie wymieszać.
Jeśli masz świeżą ostrą paprykę, pokrój ją w cienkie pierścienie. Jeśli papryczka chili jest sucha, posiekaj ją nożem, jak na zdjęciu.
Do każdego pomidora włóż krążek ostrej papryki lub szczyptę suszonego chili. Następnie dodać mieszankę koperkowo-czosnkową. Dla wygody użyj łyżeczki.
Umieść nadziewane pomidory w głębokim pojemniku o odpowiedniej wielkości.
Wlać ciepłą solankę. Przykryj pokrywką lub przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na dolną półkę na jeden dzień.
Po 24 godzinach nadziewane, szybko gotujące się pomidory o niskiej zawartości soli są gotowe, możesz pobrać pierwszą próbkę.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku