MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Tort Napoleon radziecki

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Tort Napoleon radziecki

Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

1 godz. 20 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Radzieckie ciasto Napoleona to niezapomniany deser z dzieciństwa. Uważa się, że moskiewscy cukiernicy wymyślili przysmak w 1912 roku, kiedy świętowali setną rocznicę zwycięstwa nad słynnym Francuzem. Wypieki krojono w trójkąty przypominające kapelusz słynnego dowódcy. Chociaż bardziej prawdopodobna wersja jest taka, że ​​deser przybył do Rosji wraz z francuskimi arystokratami, którzy uciekli przed rewolucją w XVIII wieku. Deser ten nazywał się „Millefeuille”, co w tłumaczeniu oznacza „tysiąc warstw” i oprócz kremu przekładany był konfiturą jagodową. W czasach sowieckich ciasto napoleońskie cieszyło się ogromną popularnością. Dzieje się tak dlatego, że wszystkie składniki są dość proste i łatwo je dostać na półkach radzieckich sklepów. Właśnie na takie ciasto zapraszamy dzisiaj: klasyczne, smaczne, soczyste i niepowtarzalne.

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Mąka pszenna - 510 g

2.

Mleko 2,5% - 260 ml

3.

Kurze jajo - 1 szt.

4.

Masło - 190 g

5.

Sól - 3 g

6.

Cukier granulowany - 50 g

7.

Ocet jabłkowy 6% - 10 ml

8.

Mleko 2,5% - 300 ml

9.

Kurze jajo - 1 szt.

10.

Mąka pszenna - 30 g

11.

Masło - 200 g

12.

Cukier granulowany - 180 g

13.

Cukier waniliowy - 10 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

353г

🍚

61%

Węglowodany

675г

🥩

7%

Białko

80г

🔥

6168

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 10 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto na radzieckie ciasto Napoleona. W głębokiej misce połącz cukier, sól, ocet i jajko, wymieszaj. Wlać mleko i ubijać, aż masa będzie gładka.

2

Krok 2

Rozpuść masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej i ostudź. Następnie wlać do masy i ponownie wszystko ubić.

3

Krok 3

Mąkę przesiej i dodawaj małymi porcjami, ciągle mieszając. Ważne jest, aby powstałe ciasto było jednorodne, elastyczne, bez grudek.

4

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na cienką warstwę. Nakłuć widelcem. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 4-5 minut. To samo zrób z resztą ciasta.

5

Krok 5

Przygotuj krem. Cukier i cukier waniliowy połączyć z mąką, dodać jajko i wymieszać. Dolać mleko i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Powinieneś otrzymać jednorodną masę.

6

Krok 6

Wlać śmietanę do rondla i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj około 6-8 minut, mieszając. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło ubić mikserem, powinna powstać puszysta, biała masa. Dodawaj budyń w małych porcjach, za każdym razem dobrze mieszając.

7

Krok 7

Jedną warstwę ciasta pokruszyć, odłożyć 1/5 kremu do dekoracji. Następnie złóż ciasto. Pierwsze ciasto ułożyć na naczyniu, posmarować kremem, przykryć kolejnym. Kontynuuj układanie ciastek, smarując je kremem. Ostatniego ciasta nie trzeba smarować kremem. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Następnie smarujemy wierzch i boki ciasta kremem i posypujemy bułką tartą.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone