MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pieczarki nadziewane serem i bekonem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pieczarki nadziewane serem i bekonem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Nasz przepis krok po kroku pomoże Ci łatwo przygotować faszerowane pieczarki z serem i boczkiem. Dzięki tej pysznej gorącej przystawce możesz urozmaicić nie tylko zwykły lunch czy kolację, ale także bez wahania podać ją na uroczysty obiad, bufet w gronie przyjaciół lub uroczystość rodzinną. To danie przygotowuje się prosto i szybko, ale jednocześnie wygląda elegancko i reprezentacyjnie. Nie bójcie się przygotować faszerowanych pieczarek „z rezerwą”, bo taką przystawkę można przechowywać kilka dni i jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 500 g

2.

parmezan - 140 g

3.

Boczek - 40 g

4.

szynka - 40 g

5.

bułka tarta - ½ szklanka

6.

Pietruszka - 3 pęczek

7.

Czosnek - 3 ząbek

8.

Oliwa z oliwek - do smaku

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

43%

Tłuszcz

181г

🍚

31%

Węglowodany

129г

🥩

27%

Białko

112г

🔥

2600

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżeczką. oliwę z oliwek i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przenieś boczek na ręczniki papierowe i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

2

Krok 2

Smażyć bułkę tartą na suchej patelni na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor. Ciągle mieszaj bułkę tartą, aby się nie przypaliła. Następnie przełożyć je do odpowiedniego pojemnika, ostudzić i wymieszać z 2 łyżkami. l starty parmezan.

3

Krok 3

Boczek i szynkę pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj liście pietruszki, a grzybom odetnij łodygi – nie będą Ci już potrzebne, wykorzystaj je do przygotowania innych dań, np. omletów, zup czy gulaszy.

4

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i od razu na patelnię wrzucamy kapelusze pieczarek. Smaż grzyby z obu stron przez 3-4 minuty, aż uzyskają złoty kolor. Przygotowane grzyby ułóż na blasze do pieczenia.

5

Krok 5

W misce wymieszaj boczek, szynkę, pozostały parmezan i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Napełnij grzyby tą mieszanką, a następnie posyp bułką tartą parmezanem.

6

Krok 6

Włóż blachę do pieczenia z pieczarkami do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz pieczarki przez 7–10 minut. Gotowe grzyby przełóż do naczynia i podawaj na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone