Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Nasz przepis krok po kroku pomoże Ci łatwo przygotować faszerowane pieczarki z serem i boczkiem. Dzięki tej pysznej gorącej przystawce możesz urozmaicić nie tylko zwykły lunch czy kolację, ale także bez wahania podać ją na uroczysty obiad, bufet w gronie przyjaciół lub uroczystość rodzinną. To danie przygotowuje się prosto i szybko, ale jednocześnie wygląda elegancko i reprezentacyjnie. Nie bójcie się przygotować faszerowanych pieczarek „z rezerwą”, bo taką przystawkę można przechowywać kilka dni i jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 500 g
parmezan - 140 g
Boczek - 40 g
szynka - 40 g
bułka tarta - ½ szklanka
Pietruszka - 3 pęczek
Czosnek - 3 ząbek
Oliwa z oliwek - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
181г
🍚
Węglowodany
129г
🥩
Białko
112г
🔥
Kcal
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżeczką. oliwę z oliwek i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przenieś boczek na ręczniki papierowe i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smażyć bułkę tartą na suchej patelni na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor. Ciągle mieszaj bułkę tartą, aby się nie przypaliła. Następnie przełożyć je do odpowiedniego pojemnika, ostudzić i wymieszać z 2 łyżkami. l starty parmezan.
Boczek i szynkę pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj liście pietruszki, a grzybom odetnij łodygi – nie będą Ci już potrzebne, wykorzystaj je do przygotowania innych dań, np. omletów, zup czy gulaszy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i od razu na patelnię wrzucamy kapelusze pieczarek. Smaż grzyby z obu stron przez 3-4 minuty, aż uzyskają złoty kolor. Przygotowane grzyby ułóż na blasze do pieczenia.
W misce wymieszaj boczek, szynkę, pozostały parmezan i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Napełnij grzyby tą mieszanką, a następnie posyp bułką tartą parmezanem.
Włóż blachę do pieczenia z pieczarkami do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz pieczarki przez 7–10 minut. Gotowe grzyby przełóż do naczynia i podawaj na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku