Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bułka rodzynkowa z ciasta drożdżowego smakiem bardzo przypomina ciasta wielkanocne. Wypieki wychodzą delikatne, zwiewne, niemal puszyste – coś, co pewnie kiedyś piekła Twoja mama lub babcia. A jaki aromat uniesie się z piekarnika! Nie tylko Twoja rodzina będzie z niecierpliwością czekać na upieczenie herbaty, ale sąsiedzi również wpadną, żeby rzucić okiem. Bułkę przygotowuje się prosto, ze zwykłych składników. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie ciasta. Ale tutaj też nie ma nic skomplikowanego: oferujemy szczegółowy przepis krok po kroku ze zdjęciami, które Ci pomogą. Bułka rodzynkowa dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – w każdej wersji jest równie smaczna. W razie potrzeby z tego samego ciasta możesz zrobić bułeczki i słodkie ciasta.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
rodzynki - 500 g
Cukier - 3 łyżka
Sok cytrynowy - 50 ml
Mąka pszenna klasy premium - 350 g
mleko - 170 ml
Śmietana 10% (o niskiej zawartości tłuszczu) - 4 łyżka
jajko - 1 szt.
Cukier - 2 łyżka
Aktywne suche drożdże - 1 łyżka
Sól - 2 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
24г
🍚
Węglowodany
671г
🥩
Białko
70г
🔥
Kcal
Rozcieńczyć cukier, sól i drożdże w mleku. Dodać połowę przesianej mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 1 godzinę. Dodaj pozostałą mąkę, dodaj jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj i pozostaw na kolejną 1 godzinę.
Rodzynki opłukać, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut w syropie z soku z cytryny i cukru.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
Posmaruj ciasto syropem cytrynowym i równomiernie rozłóż rodzynki. Zwiń roladę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Przełóż bułkę na blachę do pieczenia, przykryj arkuszem pergaminu i piecz przez 35 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku