MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kompot jabłkowy ze świeżych jabłek

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Do przygotowania kompotu jabłkowego ze świeżych jabłek nadają się dowolne owoce. Ale najlepiej wybierać jabłka odmian słodko-kwaśnych. W naszym przepisie krok po kroku podpowiemy Ci, jak zaparzyć pyszny napój w 40 minut. W przypadku kompotu lepiej jest wziąć jabłka średniej wielkości. Wygodniej jest umieścić je w słoikach. Smak owoców wzmocnimy pikantnymi goździkami i sokiem z cytryny. Jeśli nie lubisz dość mocnego smaku goździków, zastąp go cynamonem. Jednocześnie napój okaże się zupełnie inny, ale także bardzo smaczny. Wykorzystane zostaną nie tylko same owoce, ale także skórka. Zrobimy z niego pyszny, treściwy syrop, którym polejemy jabłka. Następnie sterylizujemy słoiki z kompotem, aby zachować jak najwięcej witamin z cennych letnich owoców.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Słodkie i kwaśne jabłka - 1.5 kg

2.

Sok cytrynowy - 30 ml

3.

Woda - 1.5 l

4.

Goździk - 2 szt.

5.

Cukier granulowany - 250 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

6%

Tłuszcz

26г

🍚

91%

Węglowodany

414г

🥩

3%

Białko

14г

🔥

1878

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wszystkie składniki przygotować według wykazu na kompot jabłkowy ze świeżych jabłek. Umyj cytrynę, a następnie zalej ją wrzącą wodą. Wyciśnij sok ręcznie lub za pomocą sokowirówki.

2

Krok 2

Jabłka umyj, obierz (skórki włóż do osobnego pojemnika). Owoce pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Jabłka przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj, przykryj i odstaw na chwilę.

3

Krok 3

Skórkę włóż do rondla, zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodać cukier, wymieszać i gotować 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Gorący syrop przecedź przez sito.

4

Krok 4

Umieść jabłka w czystym, suchym słoiku. Wlać gorący syrop, przykryć i odstawić na około 10-15 minut. Syrop ostrożnie wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia.

5

Krok 5

Pączki goździków zalej wrzątkiem i włóż do słoika z jabłkami. Do słoika wlać tyle wrzącego syropu, aby nie sięgał on do góry o 1,5–2 cm.

6

Krok 6

Weź duży rondel. Połóż ręcznik na dnie i umieść słoik. Napełnij słoik po wieszaki wrzącą wodą i sterylizuj przez 20 minut. Następnie zamknij pokrywką, odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone