MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ziemniaki faszerowane warzywami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ziemniaki faszerowane warzywami

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ziemniaki faszerowane warzywami potrafią być prawdziwym hitem na każdym stole! Po pierwsze, ziemniaki nadziewane warzywami wyglądają bardzo efektownie. Po drugie, ziemniaki przygotowane według naszej receptury mogą być podawane jako przystawka, samodzielne danie gorące, a także jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb. Po trzecie, możesz wybrać absolutnie dowolne warzywa do polewy. I nie tylko świeże, ale także mrożone, a to jest bardzo wygodne. Najważniejsze jest, aby wybrać większe ziemniaki, aby nadzienie zmieściło się w nich i dobrze upiec je w piekarniku. Specjalny bonus: nie trzeba obierać ziemniaków (wiemy, że nie jest to dla wielu ulubiona czynność), wystarczy je dobrze opłukać pod bieżącą wodą.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Ziemniak - 6 szt.

2.

Ulubiona przekąska warzywna - 200 g

3.

chleb pszenny - 50 g

4.

Czosnek - 1 ząbek

5.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

6.

Pietruszka - 2 pęczek

7.

Sól - do smaku

8.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

15%

Tłuszcz

38г

🍚

75%

Węglowodany

185г

🥩

9%

Białko

23г

🔥

1176

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż naczynie do pieczenia folią i posmaruj oliwą z oliwek. Ziemniaki myjemy szczoteczką, nakłuwamy widelcem i wkładamy do formy. Przykryj folią, szczelnie sklejając krawędzie. Piecz ziemniaki przez 30 minut, aż będą miękkie.

2

Krok 2

Podczas pieczenia ziemniaków zmiel kromkę chleba w blenderze na grubą okruchy. Drobno posiekaj liście czosnku i pietruszki.

3

Krok 3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć okruszki na złoty kolor. Zdjąć z ognia i wymieszać z czosnkiem i pietruszką.

4

Krok 4

Z pieczonych ziemniaków odetnij górę i łyżką wyjmij ziemniaki ze środka. Rozgnieć widelcem i dodaj do przekąski. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

5

Krok 5

Napełnij łódkę ziemniaczaną powstałą mieszanką i posyp pachnącą bułką tartą. Pozostałą mieszaninę można położyć na wyciętych „pokrywkach”. Ziemniaki włóż z powrotem do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone