PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Lawasz z twarogiem i jabłkami to niezwykły deser, który przygotujesz dosłownie w 20 minut. Lawasz ze słodką polewą idealnie nadaje się na śniadanie, lekką przekąskę lub podwieczorek. Połączenie delikatnego nadzienia twarogowego z tartymi jabłkami i rodzynkami, zawiniętego w cienkie chrupiące otoczki z lawaszu smażonego na patelni, smakuje perfekcyjnie. A te „naleśniki” wyglądają bardzo apetycznie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Cienki lawasz tandoori - 2 szt.
Jabłko - 2 szt.
Twarożek - 180 g
Masło 82,5% - 50 g
rodzynki - 30 g
Cukier - 2 łyżka
Kwaśna śmietana - do smaku
Cukier puder - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
71г
🍚
Węglowodany
218г
🥩
Białko
31г
🔥
Kcal
Obierz jabłka i zetrzyj je na grubej tarce. Rodzynki dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Twarożek wymieszać z cukrem, rozgnieść widelcem lub puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Serek wiejski, jabłko i rodzynki łączymy i mieszamy.
Pokrój arkusze lawaszu na kwadraty o boku 20 cm. Na każdy kwadrat nałóż trochę nadzienia twarogowego i zwiń w kopertę.
Rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj wypełnione koperty z chleba pita i smaż na średnim ogniu na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony. Podawać ze śmietaną. Jeśli chcesz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku