MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pyszne bakłażany po gruzińsku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pyszne bakłażany po gruzińsku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pyszne gruzińskie bakłażany można podawać na stole jako samodzielne danie lub uzupełnić smażonym mięsem (na przykład szaszłykiem). Zasadniczo jest to ciepła sałatka, w której gorące składniki łączy się z zimnymi. Bakłażany i pomidory smażymy osobno, a z posiekanej papryki, czosnku i octu przygotowujemy coś w rodzaju gęstego sosu (lub marynaty). Okazuje się tak smaczne, że nawet jeśli wcześniej nie miałeś ochoty na bakłażany, poczujesz potrzebę ponownego rozważenia swoich preferencji kulinarnych.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Bakłażan - 3 szt.

2.

Pomidor - 1 szt.

3.

czerwona papryka - 1 szt.

4.

Zielona ostra papryka - 1 szt.

5.

Czosnek - 3 ząbek

6.

Cebula - 1 szt.

7.

Kolendra - 10 g

8.

Ocet z białego wina - 3 łyżka

9.

Olej roślinny do smażenia - 5 łyżka

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

57%

Tłuszcz

55г

🍚

34%

Węglowodany

33г

🥩

8%

Białko

8г

🔥

650

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj bakłażany. Umyj je, dobrze osusz, a owoce pokrój w grube plasterki. Bakłażany włóż do miski i mocno dopraw solą. Pozostaw na 20 minut.

2

Krok 2

Opłucz bakłażany pod bieżącą zimną wodą i lekko odciśnij. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. olej roślinny. Włóż do niego bakłażany i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 15 minut, aż będą miękkie.

3

Krok 3

Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Obydwa rodzaje papryki po usunięciu nasion pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz i posiekaj.

4

Krok 4

Przygotowane składniki włóż do dużej miski, dodaj ocet winny i sól. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut (w tym czasie bakłażany będą gotowe).

5

Krok 5

Pomidora umyj, pokrój w kostkę i szybko podsmaż na pozostałym oleju. Dodać razem z bakłażanem do masy paprykowej, wymieszać i podawać.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone