MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Podstawowe ciasto na makaron

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Podstawowe ciasto na makaron

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Makaron z domowego ciasta zawsze będzie smakował lepiej niż makaron ze sklepu. Poza tym nie jest trudniejsze w przygotowaniu niż ciasto na kluski czy kluski.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Mąka - 3 szklanka

2.

jajko - 4 szt.

3.

Żółtko jaja - 3 szt.

4.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

12%

Tłuszcz

72г

🍚

68%

Węglowodany

405г

🥩

20%

Białko

121г

🔥

2764

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Dokładnie oczyść powierzchnię roboczą; Przesiej mąkę z solą i uformuj kopiec.

2

Krok 2

Połącz jajka i żółtka w misce. W łyżce mąki zrób „studnię” – dość szerokie wgłębienie – i ostrożnie wlej do niej jajka.

3

Krok 3

Jajka lekko ubij, aby wymieszać białka z żółtkami (można to zrobić palcami lub widelcem) i zacznij powoli wyrabiać ciasto - do jajek dodaj mąkę, wyjmując ją „z obrzeży” szkiełka.

4

Krok 4

Po wymieszaniu jajek z mąką zacznij aktywniej wyrabiać ciasto, jakby wciskając je w blat i przewracając po każdym takim ruchu. Proces wyrabiania zajmie Ci co najmniej 8-10 minut.

5

Krok 5

Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, delikatnie podsyp je mąką i przykryj folią spożywczą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. – jeśli spróbujesz wdrożyć go od razu, osiągnięcie prawidłowego rezultatu będzie znacznie trudniejsze.

6

Krok 6

Jeśli wałkujesz ciasto wałkiem do ciasta, posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Części, z którymi nie pracujesz, powinny pozostać przykryte folią lub ręcznikiem. Połóż przed sobą kawałek ciasta, lekko spłaszcz go rękami i zacznij wałkować wałkiem od siebie, cały czas obracając powstałą warstwę. W razie potrzeby posyp wałek mąką, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Jeśli chcesz uzyskać idealny efekt, rozwałkuj cienką warstwę, strzepnij mąkę z jednej strony, złóż warstwę na pół i ponownie rozwałkuj – operację tę można powtórzyć 5-7 razy.

7

Krok 7

Powinieneś otrzymać arkusz ciasta o grubości około 1,5 mm. Przykryj folią lub ręcznikiem i zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.

8

Krok 8

Teraz rozpocznij cięcie. Do krojenia makaronu (prostego lub kręconego) możesz używać ostrego, cienkiego noża lub kółka. Aby paski były gładsze, podsypujemy arkusz ciasta mąką, zwijamy w rulon i następnie kroimy. Powstałe paski należy rozwinąć i nie zamykać ponownie – tagliatelle, farfalle lub pappardelle powinny lekko wyschnąć. W razie potrzeby pastę można wysuszyć, przenieść do szczelnie zamykanego pojemnika i zużyć w ciągu 3-4 dni.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone