MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Klasyczna kasza jaglana

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Klasyczna kasza jaglana

Dodaj do planów


Czas gotowania

45 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Klasyczna kasza jaglana to niezwykle proste danie, ale nie każdy wie, jak prawidłowo ją ugotować. Przede wszystkim należy pamiętać, że należy najpierw posortować ziarna, a następnie bardzo dokładnie je wypłukać, w przeciwnym razie danie będzie miało gorzki smak, a jego kolor będzie zupełnie nieapetyczny. To zajmie trochę czasu, więc bądź cierpliwy! Opłucz proso, aż płynąca woda stanie się całkowicie czysta. No cóż, wtedy wszystko wydaje się proste, wystarczy ugotować klasyczną kaszę jaglaną, najlepiej w rondlu o grubych ściankach i dnie, i na minimalnym ogniu. W tym przypadku płatki doskonale spęcznieją, staną się aksamitne, a danie docenią nawet osoby, które zazwyczaj nie są do tego obojętne.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Gotowane proso - 180 g

2.

Woda - 625 ml

3.

mleko - 200 ml

4.

Masło 82,5% - 2 łyżka

5.

Sól - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

34%

Tłuszcz

34г

🍚

53%

Węglowodany

53г

🥩

13%

Białko

13г

🔥

567

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj proso do gotowania owsianki. Uporządkuj, rozsypując na stole wyłożonym białym papierem do pieczenia. Następnie przelać do miski i zalać dużą ilością ciepłej wody.

2

Krok 2

Kaszę jaglaną opłucz i przełóż na drobne sito. Powtórz tę czynność 2-3 razy. Następnie zalej kaszę jaglaną gorącą wodą i płucz, aż stanie się przezroczysta.

3

Krok 3

Wodę na kaszę jaglaną wlać do rondla i postawić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i dodać sól. Dodać przygotowane płatki jaglane. Ponownie zagotuj.

4

Krok 4

Zamknij patelnię z kaszą jaglaną w wodzie szczelnie pokrywką. Zmniejsz ogień pod pojemnikiem do minimum. Gotuj przez 25–30 minut. Proso jest gotowe, gdy woda całkowicie wchłonie się w ziarno.

5

Krok 5

W razie potrzeby do kaszy jaglanej wlać gorące mleko. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut, przykrywając patelnię pokrywką. Jeśli nie chcesz używać mleka, pomiń ten krok.

6

Krok 6

Gotową kaszę jaglaną pozostawiamy na rozgrzanym, wyłączonym kuchence na 5 minut, ewentualnie dodajemy masło. Następnie rozłóż do misek i podawaj z jagodami, plasterkami owoców lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone