PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
20 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
To naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu sorbet, który można przygotować z dowolnych owoców i jagód.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Obrane owoce lub jagody - 750 g
Syrop cukrowy (1:1) - 350 ml
Woda - 160 ml
jajko - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
7г
🍚
Węglowodany
303г
🥩
Białko
14г
🔥
Kcal
Zmiel jagody lub owoce w blenderze na puree wraz z wodą pitną. Jeśli to konieczne, przecedź przez sito, aby usunąć małe pestki jagód.
Puree zmiksuj z 250 ml syropu cukru prostego na gładką masę. Weź dzbanek (miarowy lub z wodą) i wlej do niego tę mieszaninę.
Aby określić idealną gęstość mieszanki, będziesz potrzebować jajka. Można zalać wrzącą wodą lub trzymać w wodzie podgrzanej do 70°C przez 3 minuty. (dotyczy to bezpieczeństwa żywności). Umieść jajko w mieszance sorbetów. Najprawdopodobniej utonie. Zacznij stopniowo dodawać syrop. Gdy jajko wypłynie na powierzchnię i pojawi się obszar o średnicy rubla, oznacza to, że jajko uzyskało odpowiednią konsystencję i można je zamrozić. Oczywiście usuń jajko.
Przenieś mieszaninę do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcją. Jeśli nie masz maszyny, umieść mieszaninę w pojemniku do zamrażania, szczelnie zamknij i włóż do zamrażarki. Sorbet będzie zamrażał się przez około 4 godziny, w tym czasie należy go zamrażać co 15-20 minut. Wyjmij go z zamrażarki i ubijaj blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładki i wolny od kryształków lodu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku