MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Makowy tort ze śmietanowym kremem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Makowy tort ze śmietanowym kremem

Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto makowe z kwaśną śmietaną to pyszny deser, który z łatwością przygotujesz w domu, korzystając z naszego przepisu krok po kroku. Dodany do ciasta mak nadaje ciastu przyjemny posmak. A krem ​​z tłustej śmietany dobrze nasącza ciasta, wzbogacając ich smak. Do upieczenia biszkoptu można użyć tortownicy silikonowej, metalowej lub pierścienia grzejnego. Co więcej, lepiej jest wziąć małą średnicę, około 18 cm, wtedy ciasto okaże się wysokie. Gotowy deser można udekorować okruszkami biszkoptu, to bardzo proste – odciąć z wierzchu ciasta cienką złotą skórkę i zmielić blenderem lub po prostu rękami.

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Mąka - 140 g

2.

Cukier - 120 g

3.

Jajka - 4 szt.

4.

MAK - 4 łyżka

5.

Proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka

6.

Kwaśna śmietana - 300 g

7.

Cukier puder - 100 g

8.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

21%

Tłuszcz

107г

🍚

67%

Węglowodany

338г

🥩

12%

Białko

60г

🔥

2523

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść stojak na środkowym poziomie. Naczynie żaroodporne o średnicy 16-18 cm wysmaruj masłem, posyp dno i boki formy mąką, a jej nadmiar strząśnij.

2

Krok 2

Jajka rozbić do dużej miski i dodać cukier. Ubij mieszaninę jajek mikserem, aż będzie puszysta, 5-7 minut. Długie ubijanie doda powietrza do mieszanki, a ciasta okażą się puszyste.

3

Krok 3

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Do miski z ubitymi jajkami wlać mieszaninę mąki i szybko wymieszać mikserem, 30 sekund. Nie mieszaj ciasta przez dłuższy czas, w przeciwnym razie zwiewna konsystencja biszkoptu zostanie zakłócona.

4

Krok 4

Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut. Aby sprawdzić, czy ciastko jest gotowe, przebij środek ciastka drewnianym patyczkiem – nie powinno na nim pozostać okruchy ani surowe ciasto. Jeśli to konieczne, kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 5-7 minut. Przełożyć ciasto na metalową kratkę i ostudzić.

5

Krok 5

Przygotuj krem. W dużej misce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubij śmietanę mikserem, aż cukier puder całkowicie się rozpuści, 1-2 minuty.

6

Krok 6

Wystudzone ciasto pokroić na grubość, poziomo, na dwie równe części. Dolną połowę ułóż na talerzu i obficie posmaruj kwaśną śmietaną. Na wierzch połóż drugą część biszkoptu i posmaruj wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto schłodzić co najmniej 1 godzinę.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone