MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto z dżemem w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciasto z dżemem w piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto z dżemem w piekarniku – chyba nie ma nic lepszego do wypicia szklanki mleka lub gorącej herbaty. Może zwieść nawet tych, którzy są na diecie. Wynaleziono ogromną liczbę przepisów na pieczenie. Pieką bujne drożdże, delikatną kwaśną śmietanę, zwiewne ciasta francuskie. Tym razem proponujemy przygotować ulubiony od dzieciństwa placek z ciasta kruchego z dodatkiem bułki tartej. Pamiętaj, że Twoja mama lub babcia prawdopodobnie gotowała to dla Ciebie nie raz. Wystarczy, że do pieczenia użyjesz wysokiej jakości masła. Nie margaryna! Dodaje się do niego oleje roślinne, które powodują, że ciasto się pali i nie zachowuje swojego kształtu. Można dodać dowolny dżem. Przepis przyrządza się na bazie soku jabłkowego, ale bardzo smacznie smakuje także z wiśniami, gdyż ma przyjemną kwaskowatość. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Oliwa z oliwek - 200 g

2.

Kurze jajo - 1 szt.

3.

Śmietana 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 60 g

4.

Proszek do pieczenia - 11 g

5.

Cukier granulowany - 100 g

6.

Dżem jabłkowy - 200 g

7.

Sól - 2 g

8.

Mąka pszenna - 410 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

222г

🍚

65%

Węglowodany

491г

🥩

6%

Białko

47г

🔥

4187

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto z dżemem w piekarniku. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Zimne masło zetrzeć na grubej tarce i dodać do mąki. Zmiel wszystko razem.

2

Krok 2

Do ciasta dodać jajko, śmietanę, cukier, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.

3

Krok 3

Formę do ciasta wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą część uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.

4

Krok 4

Większą część ciasta włóż do formy, tworząc małe boki. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj dżem. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce. Okruchy powinny równomiernie przykryć nadzienie.

5

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasto przez około 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i gotować kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika.

6

Krok 6

Gorące ciasto będzie się kruszyć podczas krojenia. Dlatego całkowicie ostudź, a dopiero potem pokrój na porcje. Podawać z gorącymi napojami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone