Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Chleb kukurydziany z serem można by dokładniej i dokładniej nazwać „muffinem przekąskowym”. Przepis i sposób przyrządzania (w piekarniku w formie na muffinki) nie powinny budzić żadnych wątpliwości. Ale to wypieki kukurydziane wyglądają jak chleb i apetyczna nazwa bardzo do tego pasuje. Chleb o lekko kruchym, gęstym, żółtym miękiszu przeplatanym ziarnami kukurydzy i zieloną cebulką, jest bardzo smaczny do jedzenia z różnymi smarowidłami, surowym wędzonym boczkiem, szynką lub po prostu z dobrym masłem i odrobiną soli. Można oczywiście zrobić kanapkę z serem, ale ser jest już w środku – i to właśnie czyni nasz chleb wyjątkowym.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Grys kukurydziany - 200 g
Mąka pszenna - 90 g
Ziarno kukurydzy - 200 g
Zielona cebula - 40 g
Śmietana 40% (tłuszcz) - 200 g
Ser Cheddar - 150 g
Masło - 100 g
Kurze jajo - 3 szt.
Medalion wieprzowy - 30 g
Proszek do pieczenia - 5 g
Proszek do pieczenia - 2 g
Mielony kminek - 2 g
Mielona kolendra - 2 g
Sól - 5 g
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
248г
🍚
Węglowodany
387г
🥩
Białko
121г
🔥
Kcal
Drobno posiekaj zieloną cebulę. Wymieszaj cebulę z ziarnami kukurydzy.
Rozpuść masło i lekko ostudź. Do masła dodaj jajka i sól, ubijaj, aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę i miód, ponownie ubij.
W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy masę jajeczną, mieszamy na gładką masę, ale nie wyrabiamy zbyt długo – tylko do momentu, aż cała sucha część zostanie zmoczona. Powinno pozostać trochę grudek.
Mieszankę startego sera i kukurydzy wymieszaj z ciastem. Pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Prostokątną formę do ciasta wyłóż natłuszczonym papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto włożyć do formy i wyrównać. Wstawić na środek piekarnika i piec 45 minut (na ostatnie 15 minut blachę przykryć folią, aby wierzch się nie przypalił). Ostudzić chleb na metalowej kratce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku