MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Grzanki z ricottą i truskawkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Grzanki z ricottą i truskawkami

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli kochasz truskawki, teraz jest czas, aby delektować się smakiem letnich jagód i zrobić tost z truskawkową ricottą. To przystawka, której receptura nawiązuje do dań w stylu śródziemnomorskim, w których misternie i organicznie splatają się smaki słodkich, soczystych jagód, serka śmietankowego i pikantnej bazylii. Pięknie posmarowany na tostowym pieczywie zaskoczy każdego swoim wyglądem i aromatem. Oczywiście, jeśli będziesz mieć szczęście i trafisz na idealnie dojrzałą truskawkę, to taka jagoda, szczególnie w połączeniu z delikatną ricottą, potrafi sprawić, że każde danie będzie idealne. W przypadku stołu w formie bufetu tosty można przygotować wielkości kanapki, aby wygodnie było je jeść. A jeśli masz wystarczająco dużo czasu na gotowanie, zrób bazę z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto pokroić na kwadraty o pożądanym rozmiarze i piec w piekarniku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Małe kromki chleba do opiekania - 4 szt.

2.

Truskawka - 800 g

3.

Ricotta - 200 g

4.

Medalion wieprzowy - 3 łyżka

5.

Bazylia lub pietruszka - 2 pęczek

6.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

7.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

12%

Tłuszcz

32г

🍚

69%

Węglowodany

184г

🥩

19%

Białko

52г

🔥

1291

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Usuń działki z truskawek. Duże jagody pokroić na 2–4 ​​części, małe pozostawić w całości. Wysusz kromki chleba w tosterze. Oddziel liście bazylii od łodyg.

2

Krok 2

Jagody ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, zalać 2 łyżkami. l. płynny miód, dodać szczyptę soli i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Blachę z jagodami włóż na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20 minut.

3

Krok 3

Tosty posmaruj ricottą i ułóż upieczone jagody. Udekorować bazylią i polać syropem z formy oraz pozostałym miodem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone