PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Nie najbardziej klasyczny przepis na wielkanocny twarożek z suszonymi morelami i orzechami bez użycia jajek, ale ze śmietaną i żelatyną z pewnością zadomowi się w Twojej kuchni jako jeden z Twoich ulubionych przepisów. Skórka pomarańczowa doda dodatkowego smaku temu delikatnemu twarogowemu ciastu wielkanocnemu, jednak jego konsystencja może wydawać się nieco nietypowa: dzięki żelatynie będzie bardziej elastyczne, a jednocześnie gładkie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Twarożek 5-9% tłuszczu - 500 g
Śmietanka 33% tłuszczu - 150 ml
Cukier - 150 g
żelatyna - 20 g
Orzechy włoskie lub migdały - 80 g
rodzynki - 80 g
Suszone morele - 50 g
Skórka pomarańczowa - 50 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
142г
🍚
Węglowodany
249г
🥩
Białko
113г
🔥
Kcal
Namoczyć żelatynę w 120 ml zimnej wody. Twarożek przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem, śmietaną, skórką i ubić mikserem.
Suszone owoce i orzechy siekamy i dodajemy do masy twarogowej.
Rozpuścić żelatynę, wlać do masy twarogowej i dobrze wymieszać. Wielkanocne ułóż w formie wyłożonej gazą i przechowuj w lodówce do stwardnienia.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku