MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Smażone szparagi z serem i szynką

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Smażone szparagi z serem i szynką

Dodaj do planów


Czas gotowania

25 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Smażone szparagi z serem i szynką to pyszna przystawka lub pełnowartościowe danie gorące na lekki obiad z lampką białego wina. Sezon na szparagi rozpoczyna się wiosną. To warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości. W zależności od sposobu uprawy szparagi mogą być zielone, białe lub fioletowe. Na kolor szparagów wpływa ilość światła otrzymywanego podczas wzrostu szparagów. Do tego przepisu idealnie nadają się chrupiące zielone szparagi lub wersja fioletowa. Cienkie szparagi nie będą musiały być obierane, ale w przypadku grubych szparagów będziesz musiał nie tylko odłamać końcówki, ale także potraktować powierzchnię łodyg obieraczką do warzyw.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Szparag - 16 szt.

2.

Parmezan - 50 g

3.

Olej roślinny - 2 łyżka

4.

Sól - do smaku

5.

mleko - 350 ml

6.

szynka - 100 g

7.

Ser Cheddar - 75 g

8.

czerwona cebula - 1 szt.

9.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 1.5 łyżka

10.

Mąka - 1.5 łyżka

11.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

124г

🍚

26%

Węglowodany

69г

🥩

28%

Białko

75г

🔥

1683

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Do sosu drobno posiekaj cebulę. W szerokim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 3 minuty. Dodaj mąkę i gotuj, często mieszając, 1 minutę.

2

Krok 2

Wlać mleko do rondla. Ciągle mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij rondelek z ognia i zmiksuj sos za pomocą blendera zanurzeniowego.

3

Krok 3

Drobno zetrzyj ser cheddar, dodaj do sosu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli to konieczne, postaw rondelek na małym ogniu na 1-2 minuty. Szynkę pokroić w cienkie paski i wymieszać z sosem.

4

Krok 4

Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów o długości 1,5–2 cm i usuń zewnętrzną skórkę z łodyg. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj szparagi, dodaj odrobinę soli i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone