Dodaj do planów
Czas gotowania
25 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Smażone szparagi z serem i szynką to pyszna przystawka lub pełnowartościowe danie gorące na lekki obiad z lampką białego wina. Sezon na szparagi rozpoczyna się wiosną. To warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości. W zależności od sposobu uprawy szparagi mogą być zielone, białe lub fioletowe. Na kolor szparagów wpływa ilość światła otrzymywanego podczas wzrostu szparagów. Do tego przepisu idealnie nadają się chrupiące zielone szparagi lub wersja fioletowa. Cienkie szparagi nie będą musiały być obierane, ale w przypadku grubych szparagów będziesz musiał nie tylko odłamać końcówki, ale także potraktować powierzchnię łodyg obieraczką do warzyw.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Szparag - 16 szt.
Parmezan - 50 g
Olej roślinny - 2 łyżka
Sól - do smaku
mleko - 350 ml
szynka - 100 g
Ser Cheddar - 75 g
czerwona cebula - 1 szt.
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 1.5 łyżka
Mąka - 1.5 łyżka
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
124г
🍚
Węglowodany
69г
🥩
Białko
75г
🔥
Kcal
Do sosu drobno posiekaj cebulę. W szerokim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 3 minuty. Dodaj mąkę i gotuj, często mieszając, 1 minutę.
Wlać mleko do rondla. Ciągle mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 5-7 minut. Zdejmij rondelek z ognia i zmiksuj sos za pomocą blendera zanurzeniowego.
Drobno zetrzyj ser cheddar, dodaj do sosu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli to konieczne, postaw rondelek na małym ogniu na 1-2 minuty. Szynkę pokroić w cienkie paski i wymieszać z sosem.
Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów o długości 1,5–2 cm i usuń zewnętrzną skórkę z łodyg. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj szparagi, dodaj odrobinę soli i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać startym parmezanem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku