PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
4 godz. 10 min.
Czas gotowania
25 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Twaróg glazurowany z kokosem i olejem kokosowym jest dobry, ponieważ do jego uformowania nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu: żadnych silikonowych foremek, żadnych worków cukierniczych, żadnego blendera. Nic, tylko twoje ręce! Smak kokosowy ma swoich fanów i przeciwników, a jeśli należysz do tych pierwszych, te serniki naprawdę przypadną Ci do gustu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Twarożek 5-9% tłuszczu - 400 g
płatki kokosowe - 50 g
Masło kokosowe - 50 g
Cukier puder - 40 g
Cukier waniliowy - 5 g
Sól - 2 g
Dowolna czekolada - 200 g
płatki kokosowe - 30 g
Masło kokosowe - 20 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
200г
🍚
Węglowodany
192г
🥩
Białko
86г
🔥
Kcal
Twarożek przetrzeć przez sito, wymieszać szpatułką z olejem kokosowym, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i ponownie zagnieść. Nie używaj blendera ani robota kuchennego. Włóż mieszaninę do lodówki na 15–20 minut.
Na blaszce lub desce połóż silikonowy arkusz lub kawałek pergaminu (papieru do pieczenia). Zwilżając ręce ciepłą wodą, odrywaj małe kawałki masy twarogowej i szybko formuj kiełbasę o średnicy 3 cm. Kiełbasę pokroić na kawałki o długości 7-8 cm i ułożyć na przygotowanej desce/blasze. Zamroź kawałki, aż będą całkowicie twarde, 3–4 godziny.
Do posmarowania czekoladę posiekaj i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Zmiksuj z masłem i kokosem na gładką masę i przelej do wysokiej, wąskiej szklanki lub szklanki blendera zanurzeniowego. Utrzymuj lukier w cieple.
Przygotuj silikonową blachę, tacę lub deskę (przykryj ją pergaminem). Wyjmując z zamrażarki 2-3 sery, nabijamy je pionowo na mały, wąski nóż (można użyć drewnianego chińskiego pałeczki) i szybko zanurzamy w ciepłej polewie. Przytrzymaj ser lekko nad pojemnikiem z glazurą, aby usunąć nadmiar szkła. Zamrożony twaróg układamy na przygotowanym arkuszu/desce/tacy. Gotowy twaróg natychmiast włóż do lodówki, w przeciwnym razie na powierzchni utworzą się kropelki kondensacji. Po 30 minutach serniki można zjeść
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku