MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Cezar z krewetkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Cezar z krewetkami

Dodaj do planów


Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Do sałatki takiej jak sałatka Cezar z krewetkami potrzebujesz bardzo mało tych samych krewetek. Jednak główną rolę odgrywają tu chrupiące, soczyste liście sałaty rzymskiej oraz dressing. Cóż, parmezan. I krakersy. Pamiętaj, żeby dressing zrobić sam, nie kupuj gotowego, to bzdura, a nie dressing. A jeśli zależy Ci na prawdziwej jakości, nie będziesz mógł obejść się bez anchois. A wtedy sałatka, która każdemu wydaje się utknąć w zębach, stanie się prawdziwą, przepraszam, cesarzem Twojego stołu – czy to codziennego, czy świątecznego.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Sałatka rzymska - 1 szt.

2.

Duże krewetki - 20 szt.

3.

chleb pszenny - 200 g

4.

Rafinowany olej roślinny - 4 łyżka

5.

Czosnek - 1 ząbek

6.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

7.

Sól - do smaku

8.

parmezan - do smaku

9.

Rafinowany olej roślinny - 300 g

10.

jajko - 1 szt.

11.

Anchois w puszkach - 3 szt.

12.

Czosnek - 2 ząbek

13.

Ocet z białego wina - 1 łyżka

14.

Cukier - 1 łyżeczka

15.

sos Worcestershire - do smaku

16.

Sól - 1 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

414г

🍚

19%

Węglowodany

172г

🥩

35%

Białko

317г

🔥

5765

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby przygotować Cezara z krewetkami, obierz je (jeśli są w skorupach), pozostawiając ogony na krewetkach. Posolić i popieprzyć krewetki. Usuń skórki z chleba, pokrój okruchy na kwadraty o wielkości 2-3 cm (ale możesz rozerwać je rękami na dowolne kawałki, jest to jeszcze ciekawsze) i połóż na powierzchni roboczej, aby trochę wyschło.

2

Krok 2

Do dressingu rozgnieć, obierz i drobno posiekaj czosnek. W wysokiej, wąskiej szklance blendera zanurzeniowego umieść jajko, ocet, sos Worcestershire, czosnek, anchois, sól i cukier. Dolać 100 g oleju i ubijać blenderem zanurzeniowym na średnich obrotach przez 20-25 sekund. Dodaj kolejne 100 g oleju, ubijaj przez kolejne 15–20 sekund. Na koniec dodać pozostały olej i wymieszać na gęstą emulsję.

3

Krok 3

Aby usmażyć krewetki, na dużą patelnię wlać olej, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i postawić na średnim ogniu. Gdy czosnek zacznie się rumienić, wyjmij go i dodaj krewetki na patelnię. Smaż przez 2 minuty. z każdej strony.

4

Krok 4

Następnie przełóż krewetki na talerz, na patelnię włóż chleb i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe pieczywo układamy na zmiętych papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

5

Krok 5

W przypadku romaine usuń zewnętrzne uszkodzone i wiotkie liście. Rozłóż główkę kapusty na liście, duże rozerwij rękami na kawałki wygodne do jedzenia. Umieść je w misce, wymieszaj rękami z 2 łyżkami. l. stacji benzynowych, już nie. Rozłóż ubranego Romano na talerzach.

6

Krok 6

Krewetki i grzanki układamy na liściach sałaty, posypujemy wiórkami parmezanu (ser wygodnie jest przekroić nożem). Pozostały sos podawaj osobno.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone