MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Truskawkowe tartinki z kremem budyniowym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Truskawkowe tartinki z kremem budyniowym

Czas przygotowania

8 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Słodkie tarty to w zasadzie minitarty lub te same ciasta koszykowe, ale większe. Ciasto na tartiny truskawkowe przygotowujemy według klasycznego schematu, podobnie jak krem.

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Mąka - 240 g

2.

Mąka migdałowa - 40 g

3.

Cukier puder - 85 g

4.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 130 g

5.

jajko - 1 szt.

6.

Nasiona strąków waniliny - ½ szt.

7.

Sól - 4 g

8.

Truskawka - 250 g

9.

Skórka z limonki do dekoracji - do smaku

10.

mleko - 500 ml

11.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 100 g

12.

Żółtko jaja - 2 szt.

13.

Cukier - 160 g

14.

Skrobia kukurydziana - 50 g

15.

Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

31%

Tłuszcz

269г

🍚

59%

Węglowodany

512г

🥩

10%

Białko

83г

🔥

4822

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Na ciasto wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Dodać zimne masło, pokrojone w drobną kostkę. Używając przystawki do łyżek, zmiksuj na okruchy.

2

Krok 2

Rozbij jajko do małej miski. Ubić na gładką masę i podzielić na pół, albo jeszcze lepiej, odmierzyć 25 g, resztę wykorzystać według uznania. Do przygotowanej mieszanki dodaj jajko i nasiona wanilii. Szybko mieszaj, aż składniki się połączą.

3

Krok 3

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na grubą warstwę i wstawić do lodówki na 6 godzin.

4

Krok 4

Wyjmij ciasto i rozwałkuj je, od czasu do czasu obracając, na grubość 2-3 mm. Wycinać koła o średnicy 8–10 cm i układać je w żaroodpornych foremkach o średnicy 6–7 cm. Docisnąć boki i przyciąć brzegi ciasta. Przygotowane produkty wstawić na 1 godzinę do lodówki.

5

Krok 5

Nakłuj kawałki widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–12 minut. Całkowicie ostudzić.

6

Krok 6

Aby przygotować krem, należy wcześniej wyjąć masło z lodówki. Żółtka umieścić w rondlu, dodać cukier zwykły i waniliowy oraz skrobię. Wlać 100 ml mleka i dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Wlać resztę mleka i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż śmietanka zgęstnieje, 5 minut. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj kawałki masła do śmietanki. Przełożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą w kontakcie. Ostudzić krem ​​i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

7

Krok 7

Upieczone tartaletki napełniamy kremem po brzegi. Truskawki pokroić w piękne plasterki i ułożyć na kremie. Udekoruj startą skórką z limonki i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone