MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kulki z ciecierzycy z serem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kulki z ciecierzycy z serem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

2 godz. 15 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kuleczki z ciecierzycy z serem to niezwykła gorąca przekąska. Ciecierzyca występuje w dwóch konsystencjach – w postaci gotowanego puree z ciecierzycy z pastą sezamową tahini i sokiem z cytryny oraz w postaci pieczonej okruchów ciecierzycy z przyprawami i oliwą z oliwek. Dzięki temu konsystencja kulek z ciecierzycy pieczonych w piekarniku z pikantnym serem cheddar jest ciekawa i kontrastowa. Roztopiony cheddar dodaje dodatkowych nut do tej symfonii tekstur.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Ciecierzyca - 400 g

2.

Ser Cheddar - 200 g

3.

jajko - 1 szt.

4.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżka

5.

Sok cytrynowy - 2 łyżka

6.

Tahini - 2 łyżka

7.

Mielony kminek - 1 łyżka

8.

Santa Maria wędzona papryka - ⅘ łyżeczka

9.

Kolendra - 2 pęczek

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

143г

🍚

48%

Węglowodany

258г

🥩

26%

Białko

138г

🔥

2845

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ciecierzycę namoczyć przez 4 godziny, następnie zalać czystą wodą i gotować do miękkości, 1 godzinę 15 minut. Odcedź na durszlaku, a bulion zachowaj.

2

Krok 2

Połowę ciecierzycy włóż do szklanki blendera, dodaj tahini, sok z cytryny i 100 ml bulionu z ciecierzycy, dodaj sól i puree.

3

Krok 3

Pozostały groszek osusz, włóż do miski, dodaj paprykę, kminek i 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek, sól. Wrzucaj groszek, aż cały pokryje się mieszanką przypraw, a następnie rozłóż cienką warstwę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

4

Krok 4

Ciecierzycę pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut, mieszamy szpatułką i gotujemy kolejne 15 minut. Groch powinien stać się chrupiący i złocistobrązowy. Ciecierzycę włóż do miski robota kuchennego, lekko ostudź i pokrój w grubą kostkę.

5

Krok 5

Zetrzyj 100 g sera na drobnej tarce. Pozostały ser pokroić w kostkę o grubości 1 cm. Oddzielić liście kolendry od łodyżek i posiekać. W misce roztrzep jajko.

6

Krok 6

Puree połączyć z tartym serem, kolendrą i jajkiem, dodać bułkę z ciecierzycy i wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj łyżką ciasto. Powinieneś otrzymać 14–16 piłek

7

Krok 7

Lekko wciśnij kostkę sera w środek każdej kulki. Za pomocą mokrej łyżki dostosuj kształt kulek. Skropić pozostałą oliwą z oliwek i piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Skropić oliwą z oliwek po raz drugi i kontynuować pieczenie kulek z ciecierzycy na złoty kolor, jeszcze od 6 do 8 minut. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone