Dodaj do planów
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto „Chata Klasztorna” z lawaszu to lekka wersja słynnego domowego deseru, który wiele osób zna i bardzo lubi. Ten przepis jest idealny na przykład na upalne lato, kiedy nie chce się już raz stać przy kuchence. Do nadzienia bułek lawaszowych proponujemy użyć wiśni z puszki, ale równie dobrze sprawdzą się świeże wiśnie wiejskie. Czy w tym przypadku należy dodać cukier? Zdecyduj sam. Wydaje nam się, że słodycz, jaką zapewnia śmietanka ze skondensowanym mlekiem w zupełności wystarczy do ciasta.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Cienkie arkusze lawaszu - 4 szt.
Wiśnie konserwowe bez pestek i syropu - 500 g
Śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% - 400 g
Gotowane mleko skondensowane - 350 g
gorzka czekolada - 50 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
168г
🍚
Węglowodany
399г
🥩
Białko
61г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki na ciasto. Połóż cienki chleb pita na stole roboczym i pokrój go na 15 prostokątów lub kwadratów. To jest podstawa przyszłych „kłód” dla „chaty”.
Ułóż paski chleba pita na powierzchni roboczej w jednej warstwie. Przykryj wilgotnymi ręcznikami. Pozostaw na 10 minut. Po tej procedurze paski lawaszu staną się bardziej elastyczne.
Przygotuj farsz do rurek „kłodowych”. Wiśnie należy najpierw wrzucić na szerokie sito i poczekać, aż syrop odcieknie. Następnie owoce można ułożyć na ręcznikach papierowych, aby były jak najbardziej suche.
Przygotuj krem na ciasto Klasztornej Chaty z lawaszu. Do miski miksera włóż śmietanę i zagotowane mleko skondensowane. Obydwa produkty muszą mieć tę samą temperaturę.
Ubij śmietanę z gotowanym skondensowanym mlekiem za pomocą miksera na dużych obrotach. Może to zająć około 7–10 minut. Krem powinien być miękki, puszysty i mieć jednolitą konsystencję.
Połóż kwadrat lub prostokąt chleba pita na stole roboczym. Na jednym brzegu ułóż rząd wiśni z puszki. Zwiń to. Przygotuj także pozostałe „kłody” na ciasto.
Duży płaski talerz nasmaruj niewielką ilością kremu. Połóż na nim 5 bułeczek lawaszu z wiśniami. Obficie przykryj kremem. Dodaj jeszcze 4 bułki. Posmaruj również kremem. Stosując tę zasadę, złóż całe ciasto.
Chatę Klasztorną z chleba pita z wiśniami włóż do lodówki na 3 godziny. Ciemną czekoladę zetrzeć na średniej lub grubej tarce. Posyp nim schłodzony deser i podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku