MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Wołowina po burgundzku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Wołowina po burgundzku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

6 godz.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli masz „szczęście” i kupujesz kawałek wołowiny, która ze względu na swoją twardość w żaden sposób nie nadaje się do smażenia lub pieczenia, nie ma powodu do zmartwień. W końcu jest to świetna okazja do ugotowania mięsa po burgundzku, którego przepis został specjalnie wymyślony dla takiej „trudnej” wołowiny. Istnieje przepis na mięso o dowolnym stopniu twardości. Nasz daje 100% gwarancję, że mięso po ugotowaniu rozpłynie się w ustach. Przecież jest nie tylko duszony przez długi czas, ale także wstępnie marynowany w czerwonym winie z warzywami korzeniowymi.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Wołowina - 1 kg

2.

Mostek wołowy gotowany wędzony - 150 g

3.

Czerwone wytrawne wino - do smaku

4.

Cebula - 4 szt.

5.

Marchewka - 2 szt.

6.

Pasternak - 1 szt.

7.

Świeże pieczarki - 150 g

8.

Korzen pietruszki) - 50 g

9.

Czosnek - 2 szt.

10.

Liść laurowy - 2 szt.

11.

Suszony tymianek - 1 łyżka

12.

Pietruszka - 5 pęczek

13.

Oliwa z oliwek - 3 łyżka

14.

Masło - 50 g

15.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

306г

🍚

19%

Węglowodany

126г

🥩

35%

Białko

235г

🔥

4267

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Mięso pokroić na kawałki o wymiarach około 5x5 cm - większe niż na gulasz. Marchew, pasternak i korzeń pietruszki pokroić w krążki, a cebulę w krążki. Posiekaj czosnek.

2

Krok 2

Mięso i warzywa włóż do rondla lub innego odpowiedniego pojemnika, wlej do niego wino, dodaj liść laurowy, czarny pieprz i tymianek, przykryj pokrywką lub folią i włóż do lodówki na 6-12 godzin - najlepiej na noc.

3

Krok 3

Wyjmij kawałki mięsa z marynaty, osusz serwetką, obtocz w mące, strząśnij nadmiar mąki. Mostek pokroić w paski. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mostek, wyjąć łyżką cedzakową do rondla. Na tej samej patelni smaż kawałki mięsa porcjami ze wszystkich stron, aż powstanie skórka. Umieścić w rondelku razem z mostkiem.

4

Krok 4

Odcedź warzywa z marynaty na durszlaku i poczekaj, aż płyn spuści. Jeśli to konieczne, usuń pozostałości serwetką. Warzywa smażymy na tej samej patelni co mięso przez 5 minut. Wrzucamy do rondelka z mięsem, zalewamy marynatą winną, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny.

5

Krok 5

Podczas duszenia mięsa zajmij się grzybami. Jeśli są czyste, bez cząstek ziemi, nie ma potrzeby ich myć. W przeciwnym razie spłucz i osusz chusteczkami. Jeśli nie są wystarczająco małe, przekrój je na pół. Smaż grzyby na maśle przez 5-7 minut, lekko dodaj sól. Włożyć do rondelka z mięsem w winie.

6

Krok 6

Dusić wołowinę w winie na małym ogniu przez kolejną godzinę. Jeśli wino za bardzo odparuje, można dodać odrobinę wrzącej wody. Gotowe mięso po burgundzku wyłożyć na talerz i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowane ziemniaki podawaj osobno jako dodatek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone