MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciasto kruche z konserwami rybnymi

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ciasto kruche z konserwami rybnymi

Dodaj do planów


Czas przygotowania

50 min.

Czas gotowania

1 godz. 10 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Łatwy w przygotowaniu placek z ciasta kruchego z konserwami rybnymi zaskoczy Cię harmonijnym smakiem i z pewnością zapyta Cię o sekret jego przygotowania. Sekretem jest połączenie smaku ciasta, które nie zawiera ani grama soli, i konserw rybnych, które dodają nadzieniu jasności. Aby ciasta i ciasta były smaczne, nadzienie musi być dobrze osolone. Tę rolę doskonale spełniają konserwy rybne – nadzienie wyróżnia się na tle neutralnego ciasta.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Mąka pszenna premium - 280 g

2.

Masło w temperaturze pokojowej - 200 g

3.

Śmietana 10% tłuszczu - 200 g

4.

Ziemniak - 400 g

5.

Sardynki konserwowe w oleju - 1 szt.

6.

Łodygi zielonej cebuli - 4 szt.

7.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

8.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

34%

Tłuszcz

200г

🍚

54%

Węglowodany

313г

🥩

12%

Białko

69г

🔥

3365

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Nie trzeba długo pracować z ciastem, wystarczy zagnieść je w miękką, równą kulę. Umieścić w torbie na żywność i przechowywać w lodówce przez 40-50 minut.

2

Krok 2

Przygotuj nadzienie. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj, aż prawie gotowe. Podczas gotowania dodaj trochę soli. Odlej wodę i ostudź ziemniaki.

3

Krok 3

Odcedź olej z konserw i rozgnieć widelcem.

4

Krok 4

Cebulę umyć i pokroić w pierścienie. Połącz schłodzone ziemniaki, sardynki i cebulę. Wymieszaj, sól i pieprz. Nadzienie powinno być dobrze osolone. Niedosolone nadzienie jest bez smaku.

5

Krok 5

Wyjmij ciasto i podziel je na dwie nierówne części - jedną nieco większą od drugiej.

6

Krok 6

Rozwałkuj dużą porcję i włóż na patelnię. Ciasto powinno lekko wystawać poza brzegi formy.

7

Krok 7

Nałóż farsz i wygładź. Rozwałkuj drugą część ciasta i połóż na nadzieniu. Złóż luźne wystające krawędzie dolnej warstwy ciasta na wierzch ciasta i mocno dociśnij zębami widelca.

8

Krok 8

Zrób dziurę w środku ciasta, aby umożliwić ujście pary i włóż patelnię do nagrzanego piekarnika.

9

Krok 9

Piec ciasto z konserwami rybnymi przez 45-50 minut. Gotowe ciasto lekko ostudzimy.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone