Dodaj do planów
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Łatwy w przygotowaniu placek z ciasta kruchego z konserwami rybnymi zaskoczy Cię harmonijnym smakiem i z pewnością zapyta Cię o sekret jego przygotowania. Sekretem jest połączenie smaku ciasta, które nie zawiera ani grama soli, i konserw rybnych, które dodają nadzieniu jasności. Aby ciasta i ciasta były smaczne, nadzienie musi być dobrze osolone. Tę rolę doskonale spełniają konserwy rybne – nadzienie wyróżnia się na tle neutralnego ciasta.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Mąka pszenna premium - 280 g
Masło w temperaturze pokojowej - 200 g
Śmietana 10% tłuszczu - 200 g
Ziemniak - 400 g
Sardynki konserwowe w oleju - 1 szt.
Łodygi zielonej cebuli - 4 szt.
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
200г
🍚
Węglowodany
313г
🥩
Białko
69г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Nie trzeba długo pracować z ciastem, wystarczy zagnieść je w miękką, równą kulę. Umieścić w torbie na żywność i przechowywać w lodówce przez 40-50 minut.
Przygotuj nadzienie. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj, aż prawie gotowe. Podczas gotowania dodaj trochę soli. Odlej wodę i ostudź ziemniaki.
Odcedź olej z konserw i rozgnieć widelcem.
Cebulę umyć i pokroić w pierścienie. Połącz schłodzone ziemniaki, sardynki i cebulę. Wymieszaj, sól i pieprz. Nadzienie powinno być dobrze osolone. Niedosolone nadzienie jest bez smaku.
Wyjmij ciasto i podziel je na dwie nierówne części - jedną nieco większą od drugiej.
Rozwałkuj dużą porcję i włóż na patelnię. Ciasto powinno lekko wystawać poza brzegi formy.
Nałóż farsz i wygładź. Rozwałkuj drugą część ciasta i połóż na nadzieniu. Złóż luźne wystające krawędzie dolnej warstwy ciasta na wierzch ciasta i mocno dociśnij zębami widelca.
Zrób dziurę w środku ciasta, aby umożliwić ujście pary i włóż patelnię do nagrzanego piekarnika.
Piec ciasto z konserwami rybnymi przez 45-50 minut. Gotowe ciasto lekko ostudzimy.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku