Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Japończycy bardzo lubią gromadnika, a gromadnik smażony w cieście to jedna z najpopularniejszych przekąsek piwnych w japońskich barach. Co sądzimy o gromadniku? Niemal pogardliwie, jakby była to ryba trzeciej kategorii: w pamięci genetycznej wielu pozostała najtańszą rybą w ZSRR. Ale jeśli kopiesz głębiej, tych samych „wielu” przyznaje się do „winnej przyjemności”, tej samej grzesznej przyjemności związanej ze smażonym gromadnikiem. W końcu ryba jest naprawdę pyszna. A soczysty gromadnik w chrupiącej panierce smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. A więc od nas - prosty i szybki przepis, od Ciebie - patelnia.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Świeżo mrożony gromadnik - 600 g
jajko - 1 szt.
Mąka - 40 g
Kwaśna śmietana - 50 g
Olej roślinny do smażenia - 150 ml
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
195г
🍚
Węglowodany
70г
🥩
Białko
105г
🔥
Kcal
Gromadnika rozmrozić i ostrożnie wypatroszyć. Głowy można zostawić lub można je obciąć. Rybę opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć serwetkami, doprawić solą i pieprzem.
Na ciasto weź średniej wielkości miskę – taką, w której wygodnie będzie zanurzyć rybę. Przygotuj ciasto: jajko wymieszaj w misce ze śmietaną, mąką i szczyptą soli na jednolitą masę.
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Trzymając rybę za ogon, zanurzaj ją pojedynczo w cieście i małymi porcjami wrzucaj na skwierczący olej.
Smażyć gromadnika z obu stron na złoty kolor i wyjąć na metalową kratkę lub talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku