Dodaj do planów
Czas przygotowania
18 godz.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jak zrobić twaróg z mrożonego kefiru w domu? Łatwe i dość szybkie, z wyjątkiem czasu chłodzenia i prasowania. Wystarczy kupić dobry kefir, najlepiej dość tłusty: będzie lepiej smakował i działał ściśle według naszej receptury. Nawiasem mówiąc, nie ma w nim skomplikowanych manipulacji i nawet jeśli twoich umiejętności kulinarnych nie można nazwać zaawansowanymi, wszystko na pewno się ułoży. Wyobraź sobie, jak przyjemnie będzie wyjąć z lodówki najdelikatniejszy twarożek ze świeżymi ziołami, który możesz posmarować kanapkami lub cieszyć się jedzeniem tak po prostu, w czystej postaci!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Kefir 3,2% tłuszczu - 1 l
Koperek lub natka pietruszki do podania - 30 g
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
35г
🍚
Węglowodany
81г
🥩
Białko
39г
🔥
Kcal
Włóż opakowanie z kefirem do zamrażarki. Pozostaw na noc lub tylko 4-6 godzin, aż całkowicie zamarznie i stanie się twardy wewnątrz i na zewnątrz.
Połóż durszlak na patelni i wyłóż go dużym kawałkiem gazy złożonej na cztery części. Wyjmij opakowanie kefiru z zamrażarki i pokrój je. Umieść zamrożoną mieszaninę na durszlaku.
Pozwól, aby serwatka spłynęła do rondla lub miski. Może to zająć 6–8 godzin. W rezultacie w gazie pozostanie dość gęsty skrzep. Uformuj z niego węzeł, zawiąż go i zostaw w tym samym durszlaku. Połóż ciężarek na górze. Pozostaw skrzep kefirowy pod prasą na kolejne 6 godzin.
Przełóż gęstą mieszankę twarogową do miski. Koperek lub natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć. Usuń szorstkie łodygi. Pozostałe warzywa posiekaj bardzo drobno.
Do masy twarogowej w misce dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku i bardzo dokładnie wymieszać. Twaróg jest gotowy do spożycia.
Ten serek śmietankowy będzie dobrze przechowywany w lodówce przez 5-6 dni. Przenieś gotowy produkt do czystego słoika i przykryj zwykłą plastikową pokrywką.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku