Dodaj do planów
Czas gotowania
40 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
„Jak nasiona” - tego wyrażenia często używa się, gdy chcą zauważyć, jak szybko zjada się coś smacznego i apetycznego, na przykład smażonego gromadnika. Drobnych ryb, ugotowanych na dużej ilości skwierczącego oleju i przykrytych apetyczną skórką, nigdy nie jest za dużo. Na spotkania ze znajomymi nie trzeba przygotowywać niczego więcej i wystarczy, że podasz kupkę złocistego gromadnika – chrupiącego na zewnątrz i delikatnego w środku. Znakomite do piwa. Oferujemy najprostszy przepis z minimalną ilością składników. Nie potrzebujesz nawet przypraw. A po co zagłuszać nimi przyjemny smak tej zdrowej ryby! Być może plasterek cytryny nie zaszkodzi wycisnąć sok na aromatycznego smażonego gromadnika.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Świeżo mrożony gromadnik - 800 g
Mąka - 80 g
Olej roślinny do smażenia - 100 ml
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
165г
🍚
Węglowodany
55г
🥩
Białko
118г
🔥
Kcal
Gromadnik rozmrozić i opłukać. Jeśli chcesz, wypatrosz go, ale nie jest to konieczne. Umytą rybę odłożyć na durszlak i lekko osuszyć. Możesz użyć ręczników papierowych.
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rybę obtaczaj w małych porcjach w mące, strzepując pozostałą mąkę.
Na patelnię kładziemy porcjami panierowanego w mące gromadnika, smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na talerz wyłożony papierowymi serwetkami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku