Czas gotowania
15 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bez przesady alkoholowe mojito z rumem można nazwać ulubionym letnim koktajlem wielu osób. Jedni uważają go za „damski” ze względu na lekkość, świeżość i piękność, inni uważają go za prawdziwie „męski”, czemu w dużym stopniu sprzyjają legendy o ulubionym napoju Ernesta Hemingwaya i Francisa Drake’a. Poza tym rum jest taki brutalny i męski! Kluczowym słowem jest tutaj rum. Jeśli zobaczysz gdzieś mojito z ginem lub tequilą, uciekaj. Prawdziwe alkoholowe mojito powinno zawierać wyłącznie rum. Co więcej, jest biały, jasny - i wcale nie ciemny. Tak, biały rum nie jest już tak brutalny, zgodzisz się. Ma neutralny smak, nie tak bogaty jak brązowy rum, nie zniekształca czystych smaków mięty i limonki, a co najważniejsze nie psuje koloru napoju: powinien być idealnie przezroczysty. Z tego samego powodu nie należy używać brązowego cukru. Better to specjalny, biały rodzaj cukru trzcinowego. I wreszcie, powiedz na zawsze „nie” wszystkim duszkom i tonikom w „mojito”. Klasyczny koktajl powinien zawierać wyłącznie wodę sodową, czyli gazowaną wodę mineralną. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to znaczy, że ktoś pił mojito tylko w barze taniego hotelu z napisem „all inclusive”.
Wszystkich składników: 6
Porcje:
biały rum - 60 ml
Brązowy cukier Metro Chef Demerara - 4 łyżeczka
Limonka - 1 szt.
lód - 160 g
Mięta - 8 pęczek
woda sodowa - 200 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
40г
🥩
Białko
5г
🔥
Kcal
Limonkę umyj i osusz. Za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrego noża odetnij z niej skórkę w długi, spiralny pasek i przekrój ją wzdłuż na dwa cienkie paski. Wyciśnij sok z miąższu limonki.
Miętę umyj, strząśnij z nadmiaru wody, oderwij liście i umieść je w dwóch szklankach. Dodaj 2 łyżeczki. cukier i dobrze zapamiętaj liście za pomocą tłuczka do cukru lub specjalnego ubijaka do koktajli. Jeśli tak nie jest, możesz użyć zwykłej łyżki.
Do szklanek wlać biały rum, wymieszać tak, aby liście mięty lekko urosły i wyprostowały się. Napełnij szklanki kruszonym lodem i dodaj sodę. Udekoruj szklanki pozostałymi listkami mięty i spiralą skórki z limonki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku