MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Przepis na kwas „jak w ZSRR” z beczki

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

14 Porcje

0.0

Przepis na kwas „jak w ZSRR” z beczki

Czas przygotowania

25 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

14

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przepis na kwas chlebowy „jak w ZSRR” z beczki stał się już naprawdę legendarny. Starsze pokolenie, które do dziś pamięta, jak smaczny był kwas chlebowy z beczki, tak wiele i malowniczo opowiadało swoim dzieciom o prawdziwie magicznym napoju swojej młodości, że wydaje się, że wszyscy, młodsi i starsi, chcą go spróbować. To pragnienie staje się szczególnie dotkliwe latem, w upale, kiedy naprawdę chcesz poczuć słodko-kwaśny, orzeźwiający smak tego samego kwasu chlebowego. A potem możesz skorzystać z naszego przepisu, przygotować napój w domu i pić go z wielką przyjemnością. Bo kwas okazuje się naprawdę „jak w ZSRR”, równie aromatyczny, lekki i smaczny.

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Woda pitna - 7 l

2.

Krakersy żytnie - 300 g

3.

Cukier - 260 g

4.

rodzynki - 100 g

5.

Ryż - 100 g

6.

Świeże drożdże - 10 g

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

1%

Tłuszcz

5г

🍚

91%

Węglowodany

614г

🥩

9%

Białko

59г

🔥

2658

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 14 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Najpierw musisz karmelizować cukier. Umieść go w małym rondlu o grubym dnie i postaw na kuchence. Zmień temperaturę na niską lub średnio-niską.

2

Krok 2

Pozwól, aby cukier się rozpuścił i mieszaj patelnię z boku na bok, aż karmel stanie się złotobrązowy. Upewnij się, że się nie pali.

3

Krok 3

W tym samym czasie w dużym rondlu podgrzej wodę na kwas chlebowy, aż będzie ciepła.

4

Krok 4

Przygotowany karmel wlać cienkim strumieniem do ciepłej wody. Mieszaj, aż lekki syrop będzie miał ładny złoty kolor. Zdjąć z ognia.

5

Krok 5

Dokładnie opłucz ryż kwas chlebowy, zmieniając wodę, aż stanie się klarowna. Umieścić na sicie. Posortuj rodzynki, ale nie myj ich: zatrzyma to bakterie drożdżowe niezbędne do fermentacji na powierzchni jagód.

6

Krok 6

Na patelnię z syropem dodaj krakersy żytnie oraz przygotowany ryż i rodzynki. Dodaj pokruszone świeże drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj długą szpatułką lub łyżką.

7

Krok 7

Naczynie z preparatem kwasowym przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura nie niższa niż 25°C) na 24 godziny. Nie mieszaj.

8

Krok 8

Po upływie określonego czasu odcedź kwas chlebowy do czystego rondla przez 2 warstwy gazy. Pozostawić na 1 godzinę do osadzenia nadmiaru, następnie przelać do butelek lub dużych słoików. Zamknij butelki lub słoiki. Umieścić w lodówce w celu przechowywania.

9

Krok 9

Pozostały na patelni zakwas (w całości lub w części) można zachować i wykorzystać jeszcze 1-2 razy do przygotowania nowej porcji kwasu chlebowego. W takim przypadku nie będzie potrzeby dodawania ryżu i drożdży.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone