Czas przygotowania
25 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
14
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przepis na kwas chlebowy „jak w ZSRR” z beczki stał się już naprawdę legendarny. Starsze pokolenie, które do dziś pamięta, jak smaczny był kwas chlebowy z beczki, tak wiele i malowniczo opowiadało swoim dzieciom o prawdziwie magicznym napoju swojej młodości, że wydaje się, że wszyscy, młodsi i starsi, chcą go spróbować. To pragnienie staje się szczególnie dotkliwe latem, w upale, kiedy naprawdę chcesz poczuć słodko-kwaśny, orzeźwiający smak tego samego kwasu chlebowego. A potem możesz skorzystać z naszego przepisu, przygotować napój w domu i pić go z wielką przyjemnością. Bo kwas okazuje się naprawdę „jak w ZSRR”, równie aromatyczny, lekki i smaczny.
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Woda pitna - 7 l
Krakersy żytnie - 300 g
Cukier - 260 g
rodzynki - 100 g
Ryż - 100 g
Świeże drożdże - 10 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
5г
🍚
Węglowodany
614г
🥩
Białko
59г
🔥
Kcal
Najpierw musisz karmelizować cukier. Umieść go w małym rondlu o grubym dnie i postaw na kuchence. Zmień temperaturę na niską lub średnio-niską.
Pozwól, aby cukier się rozpuścił i mieszaj patelnię z boku na bok, aż karmel stanie się złotobrązowy. Upewnij się, że się nie pali.
W tym samym czasie w dużym rondlu podgrzej wodę na kwas chlebowy, aż będzie ciepła.
Przygotowany karmel wlać cienkim strumieniem do ciepłej wody. Mieszaj, aż lekki syrop będzie miał ładny złoty kolor. Zdjąć z ognia.
Dokładnie opłucz ryż kwas chlebowy, zmieniając wodę, aż stanie się klarowna. Umieścić na sicie. Posortuj rodzynki, ale nie myj ich: zatrzyma to bakterie drożdżowe niezbędne do fermentacji na powierzchni jagód.
Na patelnię z syropem dodaj krakersy żytnie oraz przygotowany ryż i rodzynki. Dodaj pokruszone świeże drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj długą szpatułką lub łyżką.
Naczynie z preparatem kwasowym przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura nie niższa niż 25°C) na 24 godziny. Nie mieszaj.
Po upływie określonego czasu odcedź kwas chlebowy do czystego rondla przez 2 warstwy gazy. Pozostawić na 1 godzinę do osadzenia nadmiaru, następnie przelać do butelek lub dużych słoików. Zamknij butelki lub słoiki. Umieścić w lodówce w celu przechowywania.
Pozostały na patelni zakwas (w całości lub w części) można zachować i wykorzystać jeszcze 1-2 razy do przygotowania nowej porcji kwasu chlebowego. W takim przypadku nie będzie potrzeby dodawania ryżu i drożdży.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku