MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Wołowina po burgundzku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Wołowina po burgundzku

Czas gotowania

2 godz. 30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon), której klasyczny przepis postaramy się dla Państwa odtworzyć, to chyba jedno z najsłynniejszych dań we Francji. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że najlepsze dania kuchni francuskiej rodziły się na chłopskim stole. Co zrobić z twardą wołowiną, żeby była delikatna? Oczywiście gotuj dłużej. A jeśli dodasz do tego warzywa korzeniowe i zioła z chłopskiego ogrodu, danie okaże się apetyczne i satysfakcjonujące. Ale jeśli udusisz cały zestaw produktów w winie, a nie w wodzie, stanie się to najbardziej aromatycznym i pysznym daniem. W Burgundii nigdy nie było problemów z czerwonym winem. Oczywiście do boeuf bourguignon warto sięgnąć po butelkę Burgunda, ale zrelaksujmy się i postawmy na dowolne sprawdzone wytrawne czerwone – niedrogie, ale wysokiej jakości. Takie, które chętnie wypijesz w czystej postaci, a nie takie, które z jakiegoś powodu „nie zadziałało”.

Lista składników

Wszystkich składników: 18

Porcje:

1.

Wołowina bez kości (karkówka, łopatka) - 1 kg

2.

Czerwone wytrawne wino - 750 ml

3.

Pomidor 3 szt. - 400 g

4.

Średnie marchewki 2 szt. - 200 g

5.

Cebula 2 szt. - 150 g

6.

Rosół wołowy 1 szklanka - 250 ml

7.

Solony mostek - 200 g

8.

Świeże małe pieczarki - 200 g

9.

Olej roślinny 2 łyżki. l. - 35 g

10.

Masło - 40 g

11.

Zestawy cebuli lub małe szalotki - 200 g

12.

Mąka - 25 g

13.

Liść laurowy - 1 szt.

14.

Ziarna czarnego pieprzu - 8 szt.

15.

Czosnek - 2 ząbek

16.

Tymianek (tymianek) - 2 pęczek

17.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

18.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

247г

🍚

37%

Węglowodany

336г

🥩

36%

Białko

333г

🔥

5406

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 6 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Wołowinę pokroić w dość duże kawałki - prawie jak szaszłyk, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć mięso na żaroodpornej patelni na oleju roślinnym, aż będzie brązowe. Umieścić na talerzu.

2

Krok 2

Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w kostkę, a czosnek posiekać. Pomidory pokroić w plasterki. Cebulę, marchewkę i czosnek włóż na patelnię, na której smażyło się mięso.

3

Krok 3

Smaż warzywa, mieszając, przez 5 minut. Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlać połowę wina, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

4

Krok 4

Do garnka z warzywami wlej szklankę bulionu wołowego i resztę wina i zagotuj. Ponownie włóż kawałki mięsa na patelnię. Zawiąż tymianek, ziarna pieprzu i liście laurowe w lnianym woreczku i umieść je tam. Przykryj patelnię pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C na 2–2,5 godziny.

5

Krok 5

Podczas gdy mięso w winie dusi się w piekarniku, przygotuj dressing z grzybów, małej cebuli i boczku. Aby oczyścić cebulę, włóż ją do wrzącej wody na 1 minutę, następnie odcedź na durszlaku i opłucz zimną wodą. Skórka zejdzie bez problemu.

6

Krok 6

Mostek pokroić w cienkie paski. Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego i smaż na niej kawałki, aż będą chrupiące. Jeśli mostek jest tłusty, nie trzeba dodawać oleju. Wyjmij skwarki na talerz łyżką cedzakową.

7

Krok 7

Do tłuszczu wytopionego z mostka dodać masło, na patelnię wrzucić całą cebulę i grzyby. Smaż przez 5-7 minut, regularnie mieszając, aż uzyskasz złoty kolor. Sezon z solą.

8

Krok 8

Wyjmij patelnię z mięsem z piekarnika. Wyjmij woreczek z przyprawami z sosu. Na patelnię dodaj skwarki, cebulę i grzyby. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone