Czas gotowania
30 min.
Porcje
5
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Podczas przygotowywania napojów owocowych jagody poddawane są minimalnej obróbce cieplnej, a większość korzystnych substancji zostaje zachowana.
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Jagoda - 150 g
Cukier granulowany - 150 g
Woda - 1 l
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
161г
🥩
Białko
2г
🔥
Kcal
Posortuj jagody, dokładnie spłucz, ułóż na papierowych serwetkach i pozostaw do wyschnięcia. Borówki przelać na drobne sitko i odcedzić, zbierając sok do miski, pozostały miąższ owinąć kilkoma warstwami gazy i wycisnąć sok.
Miąższ włożyć do rondla, zalać gorącą wodą, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego, gotuj przez 10 minut. Bulion przecedź przez sito lub gazę.
Do gorącego bulionu dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy wyciśnięty sok. Przed podaniem można rozcieńczyć napój owocowy wodą mineralną do smaku. W razie potrzeby dodać cukier.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku