Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Gulasz z indyka to wariacja na temat dania węgierskiego, które tradycyjnie przygotowywane jest z wołowiny z boczkiem i warzywami. Staraliśmy się dokładnie zachować przepis. Usmażymy go nawet na smalcu wieprzowym. Po prostu zastąpili wołowinę indykiem. Ptak okazuje się delikatniejszy w smaku, a także gotuje znacznie szybciej. Zgodnie z przepisem do dania dodamy świeże pomidory. Jeśli sezon na nie już się skończył, pasta pomidorowa będzie w sam raz. Dzięki temu smak jest bogatszy i głębszy. I na koniec tym, co zamieni ptaka z warzywami w taki sam gulasz, jest węgierska papryka mielona. Będziesz potrzebować go dużo, kilka czubatych łyżek stołowych. Nie zapomnij dodać liścia laurowego i ziela angielskiego. Bez nich - nigdzie. Gotowe danie odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby nabrało bogatego smaku i aromatu przypraw.
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Indyk (podudzie) - 500 g
Marchewka - 2 szt.
Słodka czerwona papryka - 2 szt.
Pomidor (pomidor) - 2 szt.
Cebula cebulowa - 3 szt.
Seler - 3 szt.
Czosnek - 4 szt.
Masło - 50 g
Mąka pszenna klasy premium - 100 g
Mielona słodka papryka - 40 g
Liść laurowy - 2 szt.
Słodki groszek - 8 szt.
Zmielony czarny pieprz - 5 g
Zmielony czarny pieprz - 5 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
144г
🍚
Węglowodany
529г
🥩
Białko
149г
🔥
Kcal
Przygotować wszystkie składniki na gulasz z indyka. Ptaka pokroić na duże kawałki, doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem, obtoczyć w mące. Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie, seler i czosnek w cienkie plasterki.
W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść smalec lub masło, dodaj indyka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać cebulę i seler i smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj czosnek.
Zdjąć patelnię z ognia, dodać paprykę, wymieszać, dodać liść laurowy i ziarna pieprzu. Natychmiast zalać 500 ml gorącej wody i dusić mięso pod przykryciem na małym ogniu, ostrożnie od czasu do czasu obracając kawałki, przez 40 minut.
Marchewkę obierz i pokrój w duże plasterki. Z papryki usuń rdzeń i nasiona, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zalej je wrzącą wodą przez 30 sekund, następnie spłucz zimną wodą i usuń skórkę. Grubo posiekaj miąższ.
Dodaj marchewkę i paprykę na patelnię z indykiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodać pomidory, sól i pieprz, smażyć kolejne 10 minut. W tym momencie wszystkie warzywa powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, odstawić gulasz na 10 minut i podawać na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku