MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Cienkie gofry w gofrownicy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

5 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Cienkie gofry w gofrownicy

Dodaj do planów


Czas gotowania

50 min.

Porcje

5

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Smaczne, chrupiące, proste, szybkie i bardzo aromatyczne! Chude gofry w gofrownicy bez jajek i produktów pochodzenia zwierzęcego są dobre nie tylko w dni postne. Takie przysmaki o jasnym smaku i zapachu bananów rozweselą całą rodzinę przy śniadaniu w dni powszednie i w weekendy.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Olej kokosowy - 200 ml

2.

Banan - 150 g

3.

Cynamon - ½ łyżeczka

4.

Mąka - do smaku

5.

Proszek do pieczenia - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

59%

Tłuszcz

201г

🍚

36%

Węglowodany

122г

🥩

4%

Białko

15г

🔥

2352

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 5 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić cienkie gofry wiedeńskie w gofrownicy? Najpierw przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mleko kokosowe można zastąpić zwykłą lub inną mąką roślinną: owsianą, ryżową itp. Zwykłą mąkę można zastąpić dowolną mąką bezglutenową: kukurydzianą, owsianą, ryżową itp. Należy jednak pamiętać, że inne rodzaje mąki mogą potrzebujesz więcej lub mniej.

Jak zrobić cienkie gofry wiedeńskie w gofrownicy? Najpierw przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mleko kokosowe można zastąpić zwykłą lub inną mąką roślinną: owsianą, ryżową itp. Zwykłą mąkę można zastąpić dowolną mąką bezglutenową: kukurydzianą, owsianą, ryżową itp. Należy jednak pamiętać, że inne rodzaje mąki mogą potrzebujesz więcej lub mniej.
2

Krok 2

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dzięki przesianiu mąka zostanie nasycona tlenem, a gotowe gofry będą delikatniejsze i bujniejsze.

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dzięki przesianiu mąka zostanie nasycona tlenem, a gotowe gofry będą delikatniejsze i bujniejsze.
3

Krok 3

Banany obierz i pokrój na kawałki. Weź banany, które są miękkie, pachnące, niezbyt przejrzałe, ale nie twarde i zielone. Skórka bananów powinna być intensywnie żółta bez czarnych kropek.

Banany obierz i pokrój na kawałki. Weź banany, które są miękkie, pachnące, niezbyt przejrzałe, ale nie twarde i zielone. Skórka bananów powinna być intensywnie żółta bez czarnych kropek.
4

Krok 4

Połącz przygotowane banany, mleko kokosowe, olej i cukier w blenderze. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

Połącz przygotowane banany, mleko kokosowe, olej i cukier w blenderze. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
5

Krok 5

Powstałą mieszaninę wlać do miski. Do masy bananowej wlać mieszaninę mąki i wymieszać. Możesz potrzebować mniej lub więcej mąki. Jeśli robisz gofry po raz pierwszy, wsyp mąkę partiami. Ciasto powinno być gęste, jak na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać więcej mleka. Jeśli wręcz przeciwnie, jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Spójrz na spójność.

Powstałą mieszaninę wlać do miski. Do masy bananowej wlać mieszaninę mąki i wymieszać. Możesz potrzebować mniej lub więcej mąki. Jeśli robisz gofry po raz pierwszy, wsyp mąkę partiami. Ciasto powinno być gęste, jak na naleśniki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać więcej mleka. Jeśli wręcz przeciwnie, jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Spójrz na spójność.
6

Krok 6

Rozgrzej gofrownicę elektryczną. Połóż trochę ciasta na środku i zamknij pokrywkę. Piec przez 5-7 minut aż do złotego. Czas jest przybliżony, skup się na swojej technice. Jeżeli gofry przyklejają się do gofrownicy, przed pieczeniem każdego gofra można nasmarować panele olejem roślinnym.

Rozgrzej gofrownicę elektryczną. Połóż trochę ciasta na środku i zamknij pokrywkę. Piec przez 5-7 minut aż do złotego. Czas jest przybliżony, skup się na swojej technice. Jeżeli gofry przyklejają się do gofrownicy, przed pieczeniem każdego gofra można nasmarować panele olejem roślinnym.
7

Krok 7

Gotowe cienkie gofry ułożyć na talerzu i podawać udekorowane świeżymi bananami i miętą. Smacznego!

Gotowe cienkie gofry ułożyć na talerzu i podawać udekorowane świeżymi bananami i miętą. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone