Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pelnyan to tradycyjna potrawa udmurcka, przygotowywana kiedyś na ważne święta i podawana najdroższym gościom. W tłumaczeniu z udmurckiego pelnyan oznacza „kłos chleba”. Przyrządza się go z trzech rodzajów mięs, a aby nadzienie było bardziej soczyste, „ucho” kluski zawsze pozostawia się z jednego końca otwartego. Pelnyani podawane są z sosem pomidorowym, ziołami, kwaśną śmietaną, majonezem lub chrzanem.
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Woda - 200 g
Kurze jajo - 100 g
Sól - 10 g
Mąka żytnia siemienna - 150 g
Mąka pszenna - 420 g
Wołowina - 500 g
Baranina - 300 g
Łopatka wieprzowa - 300 g
Salo - 100 g
Cebula cebulowa - 300 g
Sól - 10 g
Zmielony czarny pieprz - 4 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
283г
🍚
Węglowodany
449г
🥩
Białko
258г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj wodę, jajko, sól i mąkę. Wymieszaj ciasto. Gotowe ciasto przełóż do plastikowej torby i pozostaw na 10-15 minut.
Gotowanie mięsa mielonego. Wołowinę, jagnięcinę, łopatkę wieprzową, smalec i cebulę pokroić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na 2 rusztach (dużym i małym), jednokrotnie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nie przechowujemy gotowego mięsa mielonego.
Rozwałkuj ciasto na dużą cienką warstwę i za pomocą szklanki lub foremki o podobnej średnicy wycinaj koła.
Na środek każdego koła nałóż mięso mielone, zlep brzegi i nadaj klusce kształt ucha. Pamiętaj, aby zostawić dziurę na jednej krawędzi - na bogaty bulion.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać gorące z dowolnym sosem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku