MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Sałatka z buraków z smażoną cebulą i kiszonym ogórkiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Sałatka z buraków z smażoną cebulą i kiszonym ogórkiem

Czas gotowania

35 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Sałatka z buraków ze smażoną cebulą i ogórkiem kiszonym ma bardzo oryginalny smak. Popularność tej przekąski rośnie z każdym dniem. Co wcale nie jest zaskakujące, ponieważ oprócz przyjemnego smaku sałatka ma o wiele więcej zalet. Po pierwsze, jest bardzo proste w przygotowaniu: buraków nie trzeba wcześniej gotować ani piec: duszone są razem ze smażoną cebulą i ogórkami w zalewie. Po drugie, ta przekąska jest pełna witamin! Wreszcie tę sałatkę z buraków można podawać na ciepło lub na zimno. Dlatego koniecznie przygotujcie je według naszego przepisu i sami zdecydujcie, w jakiej formie to danie będzie wam najbardziej smakować.

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Buraczany - 500 g

2.

Cebula - 100 g

3.

Solone ogórki - 100 g

4.

Czosnek - 1 ząbek

5.

Ogórkowa zalewa - 100 ml

6.

Olej roślinny - 2 łyżka

7.

Ocet jabłkowy - 1 łyżka

8.

Pietruszka - 2 pęczek

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

21%

Tłuszcz

33г

🍚

65%

Węglowodany

101г

🥩

14%

Białko

22г

🔥

825

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki sałatki. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Ogórki kiszone pokroić w paski.

2

Krok 2

Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Umieść w nim cebulę i mieszając smaż na złoty kolor. Do cebuli dodać buraki, zalać octem i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 10 minut (buraki powinny stać się miękkie). Zalewamy solanką i dodajemy ogórki. Warzywa dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

3

Krok 3

Usuń szorstkie łodygi z pietruszki. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Wymieszaj sałatkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przełóż czosnek przez praskę, dodaj na patelnię i wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę natką pietruszki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone