MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Mięso „Dyplomat”: klasyczny przepis radziecki

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Mięso „Dyplomat”: klasyczny przepis radziecki

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pochodzenie przepisu na mięso Diplomat owiane jest legendami. Według jednej wersji ten klasyczny radziecki przepis został wymyślony przez szefa kuchni na przyjęcie dyplomatyczne i stał się znakiem rozpoznawczym naszej ambasady. Według innej wersji nazwa przepisu związana jest z kształtem potrawy: prostokątny kawałek mięsa wyglądał jak popularny niegdyś męski dodatek. Możemy się tylko domyślać, co naprawdę się wydarzyło. I po prostu ugotuj mięso Diplomata według klasycznej radzieckiej receptury. Będzie pysznie, możesz być tego pewien!

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Polędwiczki wieprzowe - 700 g

2.

Ziemniak - 400 g

3.

Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 150 g

4.

Cebula - 120 g

5.

Czosnek - 2 ząbek

6.

Ser twardy dojrzewający - 120 g

7.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 20 g

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

10.

mleko - 500 ml

11.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 30 g

12.

Mąka - 25 g

13.

Zmielona gałka muszkatołowa - 3 g

14.

Sól - do smaku

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

29%

Tłuszcz

159г

🍚

32%

Węglowodany

176г

🥩

40%

Białko

219г

🔥

2867

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło na średnim ogniu w rondlu o pojemności 1 litra. Dodać mąkę i mieszając trzepaczką smażyć na małym ogniu na złoty kolor.

2

Krok 2

Bardzo ostrożnie, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia. Sos stale mieszaj, aby się nie przypalił. Gdy beszamel zgęstnieje, doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Zamieszać. Zdjąć z ognia.

3

Krok 3

Ostry sos przecedź przez drobne sitko. Przykryj folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skorupy i pozostaw do momentu użycia.

4

Krok 4

Wieprzowinę pokroić w cienkie, małe plasterki. Ułożyć na desce i lekko ubić młotkiem. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.

5

Krok 5

Formę o średnicy 26–28 cm wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik do 190-200°C. Na patelnię ułóż wieprzowinę, cebulę i czosnek. Dodaj trochę soli. Następnie ułóż warstwę ziemniaków i grzybów.

6

Krok 6

Zetrzyj ser na grubej tarce i ułóż kolejną warstwę. Polać sosem beszamelowym. Piec 45–60 minut. Na wierzchu powinna uformować się złotobrązowa skórka.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Muffiny z wiśniami

Дарина Сіліна

2699

Kcal

35

Białko

100

Tłuszcz

408

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone