PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sałatka z gotowanych buraków lizanie palców to bardzo smaczne danie, które można podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do mięs lub drobiu. Sałatka wygląda szczególnie pięknie, jeśli zetrzemy buraki na koreańskiej tarce do warzyw lub pokroimy je w cienkie paski za pomocą bardzo ostrego noża. Buraki słodkie dobrze komponują się ze słonymi i pikantnymi smakami. Dlatego sałatkę tę można wykorzystać jako smarowidło do kanapek, np. z pikantnie soloną szprotką. W takim przypadku warzywa w sałatce muszą być drobno starte.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Buraczany - 1 kg
Pomidory z puszki we własnym soku - 3 szt.
Sok pomidorowy - 100 ml
Słodka papryka - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbek
Ocet jabłkowy - 2 łyżka
Cukier - do smaku
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Olej roślinny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
103г
🍚
Węglowodany
257г
🥩
Białko
32г
🔥
Kcal
Buraki ugotować do miękkości, lekko przestudzić w lodowatej wodzie i obrać. Zetrzyj na najlepszej koreańskiej tarce do marchwi. Spróbuj, jak słodkie są buraki. Jeśli nie jest zbyt dobre, posyp odrobiną cukru i wymieszaj.
Zetrzyj marchewki na tej samej tarce. Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę. Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść przez prasę. Paprykę słodką drobno posiekać, a następnie pokroić w poprzek w paski o grubości około 1 cm.
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać marchewkę i smażyć kolejne 5 minut.
Dodaj paprykę na patelnię, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Usuń skórkę z pomidorów i zmiel je na tarce lub w blenderze w trybie pulsacyjnym
Na patelnię dodaj buraki, ocet jabłkowy, przecier pomidorowy i sok pomidorowy, dodaj sól i pieprz. Sałatkę dusić, od czasu do czasu mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. W połowie gotowania spróbuj sałatki i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli i cukru. Gotową sałatkę przełożyć do słoików, ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku