PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
3 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ryż turecki z makaronem na patelni to popularne danie wschodnie, zwane także pilawem. Często podawany jest jako dodatek do pieczonego mięsa, smażonego drobiu czy ryby, a czasami po prostu z sałatką ze świeżych warzyw i lekkim sosem. Nie dajcie się zwieść niezwykłemu połączeniu ryżu i wermiszelu - danie okazuje się smaczne i kruche, ponieważ składniki są wstępnie smażone na złoty kolor. Nawiasem mówiąc, podobny pilaw jest obecny także w kuchniach narodowych Izraela i Jordanii.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Ryż długoziarnisty (taki jak basmati) - 150 g
Sieć wermiszelu - 50 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 40 g
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
35г
🍚
Węglowodany
154г
🥩
Białko
16г
🔥
Kcal
W przypadku ryżu tureckiego płatki należy dokładnie umyć. Wodę w misce z ryżem należy wymieniać co najmniej 5 razy. Umyty ryż przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar płynu.
Rozpuść masło na patelni o grubym dnie. Do oleju dodajemy wermiszel i ciągle mieszając smażymy na złoty kolor.
Na patelnię z makaronem dodajemy ryż. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 4-5 minut. Ryż powinien stać się przezroczysty i mieć orzechowy aromat.
Posolić ryż i wermiszel i dokładnie wymieszać. Wlać wrzącą wodę na patelnię. Wody powinno być tyle, aby dosłownie przykryła ryż makaronem na 1 mm.
Przykryj patelnię pokrywką, niezbyt szczelnie, pozostawiając niewielką szczelinę, aby para mogła uciec. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz ogień, szczelnie zamknij pokrywkę i pozostaw patelnię na kuchence na 7-8 minut. Następnie można podać ryż turecki z makaronem, ułożony na talerzach.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku