MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ryż po turecku z makaronem vermicelli na patelni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ryż po turecku z makaronem vermicelli na patelni

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

25 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ryż turecki z makaronem na patelni to popularne danie wschodnie, zwane także pilawem. Często podawany jest jako dodatek do pieczonego mięsa, smażonego drobiu czy ryby, a czasami po prostu z sałatką ze świeżych warzyw i lekkim sosem. Nie dajcie się zwieść niezwykłemu połączeniu ryżu i wermiszelu - danie okazuje się smaczne i kruche, ponieważ składniki są wstępnie smażone na złoty kolor. Nawiasem mówiąc, podobny pilaw jest obecny także w kuchniach narodowych Izraela i Jordanii.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Ryż długoziarnisty (taki jak basmati) - 150 g

2.

Sieć wermiszelu - 50 g

3.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 40 g

4.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

17%

Tłuszcz

35г

🍚

75%

Węglowodany

154г

🥩

8%

Białko

16г

🔥

986

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

W przypadku ryżu tureckiego płatki należy dokładnie umyć. Wodę w misce z ryżem należy wymieniać co najmniej 5 razy. Umyty ryż przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar płynu.

2

Krok 2

Rozpuść masło na patelni o grubym dnie. Do oleju dodajemy wermiszel i ciągle mieszając smażymy na złoty kolor.

3

Krok 3

Na patelnię z makaronem dodajemy ryż. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 4-5 minut. Ryż powinien stać się przezroczysty i mieć orzechowy aromat.

4

Krok 4

Posolić ryż i wermiszel i dokładnie wymieszać. Wlać wrzącą wodę na patelnię. Wody powinno być tyle, aby dosłownie przykryła ryż makaronem na 1 mm.

5

Krok 5

Przykryj patelnię pokrywką, niezbyt szczelnie, pozostawiając niewielką szczelinę, aby para mogła uciec. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz ogień, szczelnie zamknij pokrywkę i pozostaw patelnię na kuchence na 7-8 minut. Następnie można podać ryż turecki z makaronem, ułożony na talerzach.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone