PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Deser prosto ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Maroka, Algierii i Iranu. Daktyle w czekoladzie z serkiem śmietankowym i pistacjami przypadną do gustu wszystkim fanom Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. Wchodzą w skład zestawów smakołyków, które ludzie zwykle zabierają ze sobą na wizytę, zwłaszcza w czasie Ramadanu; doskonale nasycają i pozwalają przetrwać cały dzień bez jedzenia.
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Duże daty - 10 szt.
Chipsy z ciemnej czekolady - 50 g
Pistacje - 0.3 szklanka
Dip serowy - 3 łyżka
Cukier puder - 1 łyżka
Olej kokosowy Nutiva o smaku maślanym - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
66г
🍚
Węglowodany
398г
🥩
Białko
28г
🔥
Kcal
Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem. W każdej dacie zrób nacięcie i usuń pestkę. Napełnij daktyle nadzieniem serowym.
Pistacje zmiel w blenderze na drobne okruszki. Aby zapobiec ich zamienieniu się w pastę, lepiej to zrobić w trybie „impulsowym”.
Rozpuść czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej, włączając ją kilka razy na 10 sekund, mieszając pomiędzy kolejnymi źródłami ciepła.
Za pomocą wykałaczki zanurzamy daktyle w roztopionej czekoladzie. Połóż daktyle w czekoladzie na talerzu wyłożonym pergaminem. Natychmiast posyp daktyle w czekoladzie pistacjami. Włóż naczynie daktylowe do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku