PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
3 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem można nazwać zdrowszą wersją tego dania, gdyż w przygotowaniu wykorzystano nierafinowane płatki zbożowe, na których ziarenkach została pozostawiona łupina. Co jest dobrego w tym produkcie? Zawiera więcej cennych dla zdrowia witamin z grupy B i minerałów. Ponadto smak brązowego ryżu jest bardzo wyjątkowy: orzechowy z lekkimi nutami owocowymi. Właśnie tego potrzebujesz do pilawu z kurczaka! Wielu zapewne zapyta, czy mięso z udek i udek można zastąpić filetem z piersi kurczaka? Oczywiście pamiętaj, że w tym przypadku pilaw z brązowego ryżu okaże się trochę wytrawny. Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące przygotowania dania znajdziesz w poniższym przepisie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
brązowy ryż - 230 g
Filet z udka kurczaka - 500 g
Cebula - 300 g
Marchewka - 400 g
Czosnek - 1 szt.
Olej roślinny - 3 łyżka
Zira - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
56г
🍚
Węglowodany
295г
🥩
Białko
154г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki na pilaw. Opłucz brązowy ryż, zmieniając wodę, aż stanie się klarowna. Przełożyć do miski. Napełnij czystą zimną wodą i pozostaw na 1 godzinę.
Kurczaka na pilaw pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w niezbyt cienkie paski. Obierz czosnek z górnej łuski.
Przygotuj patelnię na pilaw. Idealnie powinien być żeliwny, ale wystarczy inny, ale musi mieć grube dno: dobrze zatrzymuje ciepło i równomiernie rozprowadza je po powierzchni. Postaw patelnię na dużym ogniu. Wlać olej i rozgrzać. Dodaj marchewki. Smażyć, mieszając, 5 minut. Dodaj kurczaka i cebulę. Posypać kminkiem. Mieszając, gotuj na średnim ogniu przez kolejne 7 minut. Kawałki kurczaka powinny się zarumienić.
Na patelnię wlać wrzącą wodę (powinna przykryć kurczaka i warzywa 2 cm warstwą). Doprawić solą i pieprzem. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia na dużym ogniu.
Namoczony ryż umieść na sicie, a następnie rozprowadź go równą warstwą na kurczaku i warzywach. W środek włóż obraną główkę czosnku. Przykryj patelnię szczelnie pokrywką.
Gotuj pilaw na małym ogniu przez około 25 minut. Następnie otwórz patelnię i sprawdź, czy ryż prawie całkowicie wchłonął wodę (może pozostać na dnie). Przykryj szczelnie patelnię i pozostaw na 10 minut.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku