MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tradycyjny przepis na hash browns z amerykańskiego dinera

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Tradycyjny przepis na hash browns z amerykańskiego dinera

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Diner (w języku angielskim diner, nie mylić z obiadem - „lunch” lub „kolacja”) to bardzo specyficzny amerykański format „przedsiębiorstwa cateringowego”. Nie kawiarnia, choć wygląda bardzo podobnie, nie restauracja czy stołówka. To miejsce serwujące wyłącznie tradycyjne amerykańskie jedzenie (główną część menu stanowią burgery) i otwarte od samego rana, a najczęściej do późnych godzin nocnych, a czasem także całą dobę. Diners wyglądają do siebie bardzo podobnie: zazwyczaj jest to podłużna sala z wydzielonymi miejscami na stoły i długim barem. Rano prawie każde śniadanie (jajka, bekon, kiełbaski, grzyby) zawiera dużą porcję specjalnie smażonych ziemniaków - placków ziemniaczanych.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Ziemniaki skrobiowe - 600 g

2.

Tłuszcz z bekonu, masło lub masło roztopione - 2 łyżka

3.

Rafinowany olej roślinny - 3 łyżka

4.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

40%

Tłuszcz

72г

🍚

54%

Węglowodany

97г

🥩

7%

Białko

12г

🔥

1085

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj szeroką, stabilną miskę z zimną wodą – będziesz wcierać ziemniaki bezpośrednio w wodę, aby zapobiec ich brązowieniu, co sprawi, że hashbrown będzie wyglądał znacznie bardziej apetycznie. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce.

2

Krok 2

Umieść duży (to ważne) garnek z wodą (2/3 wody z garnka) na dużym ogniu i zagotuj. Ziemniaki odcedź na durszlaku i włóż do wrzącej wody. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje i wyłącz ogrzewanie. Nie zamykaj pokrywy. Pozostaw ziemniaki w gorącej wodzie na 8 minut.

3

Krok 3

Odcedź ziemniaki na durszlaku lub dużą łyżką cedzakową przełóż je do szerokiego pojemnika, aby lekko ostygły i osuszyły.

4

Krok 4

Postaw dużą, nieprzywierającą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Niech patelnia się rozgrzeje, około 2 minut.

5

Krok 5

Ziemniaki wymieszać z solą i pieprzem, zalać roztopionym tłuszczem i olejem roślinnym. Wymieszaj bardzo dokładnie.

6

Krok 6

Z ziemniaków ułożyć na patelni formując duże naleśniki o średnicy około 12 cm i grubości nieco ponad 1,5 cm. Smażyć przez 3-4 minuty.

7

Krok 7

Za pomocą szerokiej szpatułki obróć placki ziemniaczane; uważaj, bo mogą się rozpaść. Jeśli jednak się rozpadną, nie ma problemu, po prostu włóż je z powrotem do podpłomyka i smaż, zmniejszając ogień do średniego, przez 5 minut.

8

Krok 8

Jeśli placki ziemniaczane są zbyt pulchne, odwróć je ponownie i smaż przez kolejne 2 minuty. Natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone