MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Faszerowane pieczarki w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Faszerowane pieczarki w piekarniku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Nadziewane pieczarki w piekarniku to bardzo piękne danie, które idealnie nadaje się na świąteczny stół. Przecież pieczarki to idealne grzyby do farszu i pieczenia w piekarniku. Dobrze komponują się z różnymi rodzajami nadzienia: mięsnym, warzywnym, serowym. Ich czapki to tak naprawdę gotowe koszyczki jadalne o delikatnym smaku, który podkreśli, ale nie przyćmi aromat nadzienia. W tym przepisie proponujemy zastosować klasyczne i korzystne dla obu stron połączenie grzybów z szynką i serem. A akcent w postaci jajka przepiórczego sprawi, że danie będzie nie tylko jasne, ale także satysfakcjonujące.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 19

Porcje:

1.

Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 10 szt.

2.

Mała cebula - 0.3 szt.

3.

Czosnek - 1 szt.

4.

Drobno posiekana szynka - 1 łyżka

5.

Ser rozdrobniony - 2 łyżka

6.

Kwaśna śmietana - 1.5 łyżeczka

7.

Sól - do smaku

8.

Pieprz - do smaku

9.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

10.

Jajka przepiórcze - 10 szt.

11.

Małe kromki chleba do opiekania - 10 szt.

12.

Pieczarki 4 pory roku pokrojone w plasterki - 6 szt.

13.

Mała cebula - 0.3 szt.

14.

Czosnek - 1 ząbek

15.

Olej roślinny do smażenia - do smaku

16.

Masło - ½ łyżeczka

17.

Śmietanka 10% (o niskiej zawartości tłuszczu) - 100 ml

18.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

19.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

273г

🍚

48%

Węglowodany

407г

🥩

20%

Białko

173г

🔥

4775

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

W razie potrzeby usuń brud z grzybów wilgotną szmatką. Usuń łodygi z 10 grzybów. Łodygi grzybów pokroić w małe pucharki, posolić i popieprzyć kapelusze do smaku.

2

Krok 2

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i smaż warzywa na złoty kolor. Dodać szynkę, a po kilku minutach nóżki grzybów. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty.

3

Krok 3

Na patelnię dodaj śmietanę i ser. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszaj i smaż na patelni dosłownie 1-2 minuty. Nadzienie jest gotowe.

4

Krok 4

Przygotowanym farszem przełóż kapelusze pieczarek i ułóż je na blasze do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.

5

Krok 5

W czasie gdy pieczarki się pieczą, przygotuj sos: drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i smaż je na złoty kolor.

6

Krok 6

Na patelnię dodaj losowo posiekane pieczarki. Gdy grzyby się usmażą, dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz. Smaż wszystkie składniki na małym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.

7

Krok 7

Zawartość patelni włóż do miski blendera i zmiksuj wszystkie składniki na sos (najlepiej użyć do tego trybu pulsacyjnego). Sos powinien być dość gęsty.

8

Krok 8

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Zrób jajka sadzone z jaj przepiórczych. Następnie przenieś jajka na powierzchnię roboczą i za pomocą okrągłego kształtu ostrożnie wytnij kółka wielkości kapelusza pieczarki.

9

Krok 9

Najpierw na talerz nakładamy odrobinę sosu, następnie faszerowane pieczarki i dekorujemy jajkiem przepiórczym. Dodaj podpieczony tost. Inny sposób podania dania: najpierw na sosie połóż tost, a następnie nałóż nadziewane pieczarki i jajka sadzone. Podawaj danie natychmiast, dekorując ziołami, jeśli chcesz.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone