Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Szarlotka z jagodami to właściwie dobrze znana Charlotte, której istnieje wiele odmian. Podstawowe produkty wskazane w przepisie znajdziesz w każdej kuchni, a ich przygotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut, dzięki czemu łatwo i szybko upieczesz pachnące i puszyste ciasto. Teraz jesteś gotowy na lunch, przyjazną rodzinną kolację i przytulną herbatę z nieoczekiwanymi gośćmi! Główną atrakcją przepisu są jagody. Eksperymentuj i dodawaj do ciasta różne jagody lub ich mieszanki. Twoi bliscy nigdy nie przestaną być zachwyceni różnorodnością smaków!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Mąka - 150 g
Cukier - 100 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g
Jajka - 4 szt.
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Sól - 0.3 łyżeczka
Suszone jabłka - 2 szt.
Jagody - 100 g
Skrobia kukurydziana - 1 łyżka
Sok cytrynowy - 1 łyżeczka
Masło do posmarowania gotowych podp��omyków - 30 g
Mąka - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
87г
🍚
Węglowodany
299г
🥩
Białko
49г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść grill na środkowym poziomie. Przygotuj formę o średnicy 22-24 cm. Spód i ścianki formy wysmaruj masłem i posyp mąką. Stukając o boki patelni i przechylając ją w różnych kierunkach, równomiernie rozprowadź mąkę na całej powierzchni i strząśnij jej nadmiar.
Przygotuj nadzienie. Jabłka przekrój na pół, obierz i usuń nasiona. Połówki ułożyć na desce i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Skropić sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
Jagody umieść na sicie lub durszlaku i spłucz zimną wodą. Rozłóż cienką warstwę na ręczniku kuchennym, usuń działki i łodygi. Pozostaw jagody trochę do wyschnięcia.
Masło włóż do małego rondla i postaw na małym ogniu. Rozgrzej olej, nie dopuszczając do jego przegrzania, przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Jeśli na patelni pozostanie nieroztopione masło, nie ma to większego znaczenia – roztopi się samo bez dodatkowego podgrzewania.
Przygotuj ciasto. Jajka rozbić do dużej miski, dodać sól, cukier zwykły i wanilię. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5-6 minut. Masa powinna rozjaśnić się i podwoić objętość.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlać do miski z ubitymi jajkami i wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
Przygotowane jagody włóż do małej miski i posyp mąką kukurydzianą. Wstrząsaj miską z jagodami, aż pokryją się cienką, skrobiową warstwą.
Na dnie przygotowanej formy ułożyć plasterki jabłka i wypełnić połową ciasta. Dodaj jagody i resztę ciasta. Wyrównaj wierzch ciasta szpatułką i piecz przez 30-35 minut. Gotowe ciasto pozostawić w formie na 10 minut, następnie przełożyć na talerz.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku