MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Mięso w ziemniaczanej kurtce

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Mięso w ziemniaczanej kurtce

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Mięso w panierce ziemniaczanej to zarówno dodatek, jak i danie główne. Można powiedzieć, nowe spojrzenie na ulubione przez wszystkich puree ziemniaczane z kotletem. Przygotowuje się go z prostych składników i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, włożyć je do formy, następnie rozprowadzić mięso mielone i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Zrobi to mielony kurczak lub wołowina. Można też użyć wieprzowiny, ale może być za tłusta. Dlatego lepiej wymieszać go pół na pół z mieloną chudą wołowiną lub cielęciną. W jednej wersji tego dania do środka wkładany jest kotlet z kurczaka lub schabowy. Jeśli chcesz gotować w ten sposób, pamiętaj, że kawałek mięsa musi być dobrze ubity, aby szybko się ugotował. Danie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Mielona wołowina - 400 g

2.

Ziemniak - 6 szt.

3.

Mała cebula - 1 szt.

4.

Jajka - 2 szt.

5.

Olej roślinny - 30 ml

6.

Suszone zioła włoskie - 5 g

7.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

8.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

124г

🍚

30%

Węglowodany

94г

🥩

31%

Białko

99г

🔥

1932

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obierz ziemniaki, następnie zetrzyj je na grubej tarce i dodaj sól. Pozostaw na 10 minut. Następnie odcedź powstały sok i dobrze wyciśnij mieszankę ziemniaczaną rękami.

2

Krok 2

Do utartych ziemniaków dodać jajka, doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać, tak aby przyprawy rozłożyły się jak najbardziej równomiernie.

3

Krok 3

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, sól, mielony czarny pieprz i zioła włoskie. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy.

4

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso mielone będzie gotowe. Zajmie to około 10-15 minut. Lekko ostudzić.

5

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj głębokie naczynie do pieczenia. Za pomocą silikonowej szczoteczki nasmaruj ją olejem roślinnym.

6

Krok 6

Na spód kładziemy łyżką kilka startych placków ziemniaczanych, robimy w nich niewielkie wgłębienia i w te wgłębienia układamy przygotowane mięso mielone. Następnie przykryj wierzch tymi samymi plackami.

7

Krok 7

Mięso pieczemy w skórce ziemniaków w piekarniku przez 30-40 minut. Warstwa ziemniaków powinna się zarumienić. Podawać danie gorące, ze śmietaną. Można posypać dowolnymi posiekanymi ziołami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone