MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Drożdżowe ciasto z jagodami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Drożdżowe ciasto z jagodami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz. 10 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ciasto drożdżowe z jagodami wykonane jest z miękkiego, delikatnego i zwiewnego ciasta. Aby wypieki były puszyste należy wyrabiać ciasto metodą biszkoptową. Ten krok zajmie tylko 20 minut, ale zauważalnie poprawi wyniki. Aktywacja drożdży sprawi, że ciasto szybko wyrośnie i będzie nasycone pęcherzykami powietrza, co oznacza, że ​​wypiek będzie udany. Zapoznaj się z naszym przepisem krok po kroku, a będziesz gotowy na każde wyjątkowe wydarzenie. W końcu czasami upieczenie pachnącego i słodkiego ciasta jest absolutnie konieczne: stworzy świąteczną atmosferę w Twoim domu lub po prostu poprawi humor!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Mąka - 600 g

2.

mleko - 250 ml

3.

Masło do wysmarowania formy - 120 g

4.

Jajka - 2 szt.

5.

Cukier - 50 g

6.

Suche drożdże - 1 łyżka

7.

Sól - 0.3 łyżeczka

8.

Świeże jagody (wiśnie, porzeczki, maliny, jagody) - 500 g

9.

Cukier - 120 g

10.

Skrobia kukurydziana - 2 łyżka

11.

Masło lub olej roślinny - 30 g

12.

Mąka - 1 łyżka

13.

Żółtko jaja - 1 szt.

14.

Woda - 1 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

167г

🍚

70%

Węglowodany

665г

🥩

12%

Białko

115г

🔥

4627

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do temperatury około 30°C i przelej do dużej miski. Dodać sól, cukier, suche drożdże i 150 g mąki. Mieszamy trzepaczką, rozbijając ewentualne grudki mąki, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-25 minut. W tym czasie drożdże aktywują się i na cieście tworzą się bąbelki.

2

Krok 2

Rozpuść i ostudź masło. Do miski z ciastem dodać pozostałą mąkę i masło, zagnieść miękkie ciasto. Ciasto dokładnie zagnieść, uformować kulę i włożyć z powrotem do miski. Przykryć folią i pozostawić na 1 godzinę. Ciasto zwiększy swoją objętość mniej więcej dwukrotnie. Zagnieść ciasto i pozostawić w misce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

3

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść stojak na środkowym poziomie. Naczynie do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmaruj masłem lub olejem roślinnym, posyp mąką i nadmiar strząśnij. Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia i wyciąć okrąg o odpowiedniej średnicy.

4

Krok 4

Sortuj jagody i usuwaj zepsute. Umieścić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rozłóż jagody na ręczniku papierowym i dobrze osusz. Jeśli robisz ciasto z wiśniami, usuń pestki.

5

Krok 5

Połącz przygotowane jagody z cukrem i skrobią. Delikatnie mieszaj, aby nie zdeformować jagód. Możesz po prostu potrząsnąć miską, aż wszystkie jagody pokryją się mieszaniną cukru i skrobi.

6

Krok 6

Wyjąć wyrośnięte ciasto. Oddziel trzecią część. Większość rozwałkowujemy na okrąg i ostrożnie przekładamy do formy. Uformuj wysokie boki i wciśnij ciasto w rogi. Rozłóż i równomiernie rozprowadź nadzienie jagodowe.

7

Krok 7

Pozostałe ciasto rozwałkować na cienką warstwę i pokroić w wąskie paski. Ułóż je na nadzieniu jagodowym, tworząc kratkę. Żółtko ubić z 1 łyżką. l. podlać wodą i posmarować wierzch ciasta pędzelkiem.

8

Krok 8

Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz przez 40 minut. Wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony, a spód dobrze wypieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie na 5-10 minut, następnie ostrożnie przenieść ciasto na talerz i ostudzić do temperatury pokojowej.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone