Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Wątróbka wołowa w wolnowarze to proste i szybkie danie dla tych, którzy cenią swój czas, ale jednocześnie przestrzegają zasad zdrowego odżywiania i preferują pożywne, domowe jedzenie. Multicookery zostały stworzone właśnie w tym celu i od dawna stały się niezbędnymi pomocnikami w kuchni. Przygotowana według tego przepisu wątróbka wołowa okazuje się bardzo delikatna i soczysta. Doskonale uzupełnią go gotowane ziemniaki (lub puree ziemniaczane), ryż, kasza gryczana i makaron. Jeśli kupiłeś mrożoną wątrobę, to wieczorem przenieś ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki i pozostaw do powolnego rozmrożenia. Dzięki tej metodzie zamrożony produkt nie straci swoich cennych właściwości.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Wątroba wołowa - 600 g
Kwaśna śmietana - 100 g
Cebula cebulowa - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka
Mąka pszenna - 3 łyżka
Suszone oregano - ½ łyżeczka
Pietruszka - 2 pęczek
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
88г
🍚
Węglowodany
107г
🥩
Białko
153г
🔥
Kcal
Uwolnij wątrobę wołową z folii i ostrożnie usuń duże żyłki. Dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Wątróbkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Plastry wątróbki ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko ubić wałkiem do ciasta. Wątroby nie należy uderzać zbyt mocno, aby nie uległa deformacji.
Przygotowane plastry wątroby pokroić w paski o szerokości 1-2 cm i umieścić je w dużej misce. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Wątroba powinna być całkowicie pokryta mąką. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze 1 łyżkę. l. mąka.
Ustaw multicooker na tryb „Smażenie”. Wlać oliwę z oliwek do garnka multicooker i podgrzewać przez 1 minutę. Umieść kawałki wątroby na patelni.
Nie zamykając pokrywy multicookera, smaż wątróbkę, często mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką przez 4-5 minut. Kawałki wątroby powinny być pokryte złotą skórką.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. Do wątroby dodać cebulę i czosnek i dalej smażyć, często mieszając, przez kolejne 5 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta.
Na patelnię multicookera dodaj kwaśną śmietanę, zalej 100 ml gorącej wody, sól, pieprz i oregano i delikatnie wymieszaj. Zamknij multicooker, ustaw tryb „Gulasz” i gotuj przez kolejne 10 minut. Wątróbkę ułożyć na talerzach, dodać dodatek i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku