MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Wątróbka wołowa w wolnowarze

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Wątróbka wołowa w wolnowarze

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Wątróbka wołowa w wolnowarze to proste i szybkie danie dla tych, którzy cenią swój czas, ale jednocześnie przestrzegają zasad zdrowego odżywiania i preferują pożywne, domowe jedzenie. Multicookery zostały stworzone właśnie w tym celu i od dawna stały się niezbędnymi pomocnikami w kuchni. Przygotowana według tego przepisu wątróbka wołowa okazuje się bardzo delikatna i soczysta. Doskonale uzupełnią go gotowane ziemniaki (lub puree ziemniaczane), ryż, kasza gryczana i makaron. Jeśli kupiłeś mrożoną wątrobę, to wieczorem przenieś ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki i pozostaw do powolnego rozmrożenia. Dzięki tej metodzie zamrożony produkt nie straci swoich cennych właściwości.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Wątroba wołowa - 600 g

2.

Kwaśna śmietana - 100 g

3.

Cebula cebulowa - 1 szt.

4.

Czosnek - 2 ząbek

5.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka

6.

Mąka pszenna - 3 łyżka

7.

Suszone oregano - ½ łyżeczka

8.

Pietruszka - 2 pęczek

9.

Sól - do smaku

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

25%

Tłuszcz

88г

🍚

31%

Węglowodany

107г

🥩

44%

Białko

153г

🔥

1845

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Uwolnij wątrobę wołową z folii i ostrożnie usuń duże żyłki. Dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

2

Krok 2

Wątróbkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Plastry wątróbki ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko ubić wałkiem do ciasta. Wątroby nie należy uderzać zbyt mocno, aby nie uległa deformacji.

3

Krok 3

Przygotowane plastry wątroby pokroić w paski o szerokości 1-2 cm i umieścić je w dużej misce. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Wątroba powinna być całkowicie pokryta mąką. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze 1 łyżkę. l. mąka.

4

Krok 4

Ustaw multicooker na tryb „Smażenie”. Wlać oliwę z oliwek do garnka multicooker i podgrzewać przez 1 minutę. Umieść kawałki wątroby na patelni.

5

Krok 5

Nie zamykając pokrywy multicookera, smaż wątróbkę, często mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką przez 4-5 minut. Kawałki wątroby powinny być pokryte złotą skórką.

6

Krok 6

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. Do wątroby dodać cebulę i czosnek i dalej smażyć, często mieszając, przez kolejne 5 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta.

7

Krok 7

Na patelnię multicookera dodaj kwaśną śmietanę, zalej 100 ml gorącej wody, sól, pieprz i oregano i delikatnie wymieszaj. Zamknij multicooker, ustaw tryb „Gulasz” i gotuj przez kolejne 10 minut. Wątróbkę ułożyć na talerzach, dodać dodatek i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone